Proximus en Microsoft brengen samen edge-oplossing op de markt

Proximus

Proximus gaat Microsoft Azure Edge-computingfunctionaliteiten in zijn kernnetwerk integreren. Dankzij de samenwerking introduceren de bedrijven een oplossing op de Belgische en Luxemburgse markt voor applicaties die een hoge doorvoer en lage latency vereisen.

Microsoft lichtte deze week de sluier van Azure Edge Zones, een nieuw platform voor edge computing. Proximus is één van de eerste operatoren ter wereld die samenwerkt met Microsoft om het platform in zijn kernnetwerk te integreren. “Zo brengen we compute, storage en processing dichter bij de eindgebruiker”, vertelt Geert Standaert, CTO bij Proximus. “Het biedt een mooie aanvulling op onze glasvezel– en 5G-connectiviteit.”

Edge computing

Bij edge computing wordt (een deel van) de dataverwerking zo dicht mogelijk bij de bron van de gegevens uitgevoerd, in plaats van ze eerst naar de cloud te sturen om pas daar te verwerken. Omdat applicaties minder terugkoppelen naar de cloud, resulteert het in kostenbesparing, minder bandbreedteverbruik, verbeterde veiligheid en een lagere latency.

Een Azure Edge Zone is in essentie een verkleind Azure-datacenter, dat dichter bij de klant staat dan de clouddatacenters van Microsoft. De Edge Zones komen in drie verschillende vormen. Microsoft zal zelf Edge Zones aan zijn netwerk toevoegen in dichte populaties die ver van een Azure-datacenter liggen. Daarnaast kunnen bedrijven ook kiezen voor een Private Edge Zone die on-premises wordt geïnstalleerd.

Samenwerking met Proximus

Ten derde is er de samenwerking met telecomoperatoren, om Azure Edge Zones in hun netwerken te integreren. Proximus is daarbij één van een tiental operatoren wereldwijd, die hiervoor vanaf het begin samenwerken met Microsoft. Door het partnership plaatst Proximus zijn netwerk tussen de eindgebruiker en de Azure-cloud, en biedt daarop cloudfunctionaliteit aan, dichter bij de gebruiker.

“We kunnen zo een end-to-end edge-oplossing leveren, met een ultralage latency”, slaat Standaert zichzelf op de borst. Doordat de Azure Edge Zone in het datacenter van Proximus staat, is het maar één sprong verwijderd van het toekomstig 5G-netwerk van de provider. Volgens Microsoft zal dat het mogelijk maken om verzoeken van mobiele apparaten te verwerken met een latency van minder dan 10 milliseconden.

Nieuwe use-cases

Organisaties kunnen virtual machines, containers en andere Azure-services in een Edge Zone implementeren om te voldoen aan vereisten voor lage latency en hoge doorvoer van applicaties. Typische voorbeelden zijn real-time analytics met AI en machine learning, machine vision, real-time besturing van robots, remote rendering voor mixed reality en VDI, en surveillance en security.

De externe en on-premises Edge Zones kunnen naast elkaar worden gebruikt, afhankelijk van het doel en de vereisten van de applicatie. “Bedrijven die bijvoorbeeld de infrastructuur van een hoofdkantoor op Azure runnen, kunnen gebruikmaken van Azure Edge Zones voor latentiegevoelige interactieve klantervaringen en Azure Private Edge Zones voor hun remote locaties”, illustreert Yousef Khalidi, coporate vice president van de Azure Networking Group, in een blogpost.

Azure Edge Zone is vandaag beschikbaar in private preview voor geselecteerde klanten. Microsoft verwacht dat het vanaf de zomer kan overgaan op een publieke preview.

Update 01/04/2020: Dit artikel verscheen oorspronkelijk op 31 maart 2020, nadat Proximus de samenwerking onthulde tijdens een persconferentie. Sindsdien heeft Microsoft zelf meer informatie vrijgegeven over Azure Edge Zones, waardoor we het artikel met meer informatie hebben aangevuld en opnieuw gepubliceerd.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home