PCIe 7.0 komt in 2025 met snelheden tot 512 GBps

PCIe 5.0 komt nog maar net op de markt en de PCIe 6.0 standaard is pas gefinaliseerd, maar de opvolger wordt vandaag al gedefinieerd. In 2025 moet PCIe 7.0 klaar zijn.

PCIe 3.0 werd in 2010 geïntroduceerd en bleef zeven jaar lang de norm, maar sinds 2017 lijkt de standaard wel uit een lange slaap ontwaakt. PCIe 4.0 was nog niet goed en wel verschenen of PCIe 5.0 werd al gefinaliseerd. Die snellere standaard wordt vandaag uitgerold, terwijl begin dit jaar de specificaties voor PCIe 6.0 werden vastgelegd. Tegen 2025 mogen we dan uitkijken naar PCIe 7.0.

Verdubbeling

De Periphal Component Interconnect Special Interest Group (PCI SIG) moet de snelheid van PCIe 6.0 verdubbelen. Iedere PCI 7.0-laan krijgt zo een bandbreedte van 16 GB/s in iedere richting, goed voor 32 GB/s in totaal of 512 GB/s over 16 PCIe-lanes.

Daarmee lijkt PCIe een voorsprong te nemen op de actuele noden. Vandaag is PCIe 4.0 het meest alomtegenwoordig. Die standaard heeft een totale bandbreedte van 4 GB/s per laan wat nog steeds meer dan genoeg is voor de meeste toepassingen. Enkel supersnelle SSD’s halen het meeste uit de standaard. Met PCIe 5.0 komt daar nog meer marge op. Voor de daaropvolgende standaarden is het wachten op hardware die de capaciteit maximaal kan benutten.

Nog even tijd

PCIe 7.0 wordt vooral interessant in een datacenter-context, waar de standaard supersnelle flash-opslag faciliteert. Na de finalisering van PCIe 7.0 in 2025 zal het waarschijnlijk nog een jaar of twee duren voor nieuwe CPU’s die ondersteunen, wat fabrikanten nog een jaar of vijf geeft repijt om hardware uit te vinden die de enorme overdrachtssnelheid van PCIe 7.0 goed kan benutten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home