PCIe 7.0 komt in 2025 met snelheden tot 512 GBps

De eerste officiële draft voor de specificatie van de PCIe 7.0-standaard is klaar en ligt in de lijn van verwachtingen. PCIe 7.0 moet snelheden tot 512 GBps mogelijk maken, maar zal vermoedelijk niet voor 2027 in het wild verschijnen.

PCIe 3.0 werd in 2010 geïntroduceerd en bleef zeven jaar lang de norm, maar sinds 2017 lijkt de standaard wel uit een lange slaap ontwaakt. PCIe 4.0 was nog niet goed en wel verschenen of PCIe 5.0 werd al gefinaliseerd. Die snellere standaard wordt vandaag uitgerold, terwijl begin 2022 de specificaties voor PCIe 6.0 werden vastgelegd. Tegen 2025 mogen we dan uitkijken naar PCIe 7.0: het PCI SIG-consortium heeft de eerste draft voor de standaard gefinaliseerd. Tussen de lancering van de finale standaard en de beschikbaarheid ervan in hardware, zal wel nog wat tijd zitten.

Verdubbeling

De Periphal Component Interconnect Special Interest Group (PCI SIG) wil de snelheid van PCIe 6.0 verdubbelen. Iedere PCI 7.0-laan krijgt zo een bandbreedte van 16 GB/s in iedere richting, goed voor 32 GB/s in totaal of 512 GB/s over 16 PCIe-lanes.

Daarmee lijkt PCIe een voorsprong te nemen op de actuele noden. Vandaag is PCIe 4.0 het meest alomtegenwoordig. Die standaard heeft een totale bandbreedte van 4 GB/s per laan wat nog steeds meer dan genoeg is voor de meeste toepassingen. Enkel supersnelle SSD’s halen het meeste uit de standaard. Met PCIe 5.0 komt daar nog meer marge op. Voor de daaropvolgende standaarden is het wachten op hardware die de capaciteit maximaal kan benutten. PCIe 6.0-processors zijn ondanks de finalisering van de standaard in 2022 nog niet beschikbaar en de standaard is in de praktijk een zeldzaamheid.

Nog even tijd

PCIe 7.0 wordt vooral interessant in een datacenter-context, waar de standaard supersnelle flash-opslag faciliteert. Na de finalisering van PCIe 7.0 in 2025 zal het waarschijnlijk nog een jaar of twee duren voor nieuwe CPU’s die ondersteunen, wat fabrikanten nog een jaar of vijf geeft respijt om hardware uit te brengen die de enorme overdrachtssnelheid van PCIe 7.0 goed kan benutten.

De opkomst van AI en dan vooral AI-accelerators maakt de snelle ontwikkeling van PCIe belangrijker dan vroeger. Waar de datasnelweg jarenlang breed genoeg was om zelfs de snelste componenten te bedienen, bouwen fabrikanten zoals Nvidia nu wel chips die baat hebben bij snellere PCIe-verbindingen.


Dit artikel verscheen oorspronkelijk op 23 juni 2022. De tekst kreeg een update met de recentste informatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home