PCIe 6.0-standaard gefinaliseerd terwijl uitrol PCIe 5.0 nog maar pas begonnen is

De snelheid van de PCIe-standaard staat op het punt nogmaals te verdubbelen nu de PCIe 6.0 standaard is gefinaliseerd.

De PCI Special Interest Group heeft de nieuwste versie van de PCIe-standaard gefinaliseerd. PCIe 6.0 verdubbelt de bandbreedte van PCIe 5.0. De timing is opvallend aangezien PCIe 5.0 nog maar net in het wild wordt gespot. Daarmee zet de standaard zijn razendsnel ontwikkelingstempo voort. Dat is opvallend, aangezien PCIe 3 bijna tien jaar de norm was zonder significante vernieuwing.

Snelheidsverdubbeling

Iedere PCIe-laan krijgt  voortaan een bandbreedte van 8 GB/s in iedere richting, goed voor 16 GB/s in totaal. PCIe 5.0 piekte op 8 GB/s in totaal of 4 GB/s in iedere richting. Die transfersnelheid is al bijzonder hoog en toont zich voorlopig enkel relevant voor de allersnelste SSD’s gericht op servers. Voor consumenten is PCIe 4.0 vandaag nog de norm, met een totale transfersnelheid van 4 GB/s. Die is nog steeds overkill voor de meeste toepassingen.

PCIe 6.0 is zo gericht op de meest performante workstations en flash-servers. De standaard is net als zijn voorgangers achterwaarts compatibel. Je kan dus perfect PCIe 4.0-SSD’s via een PCIe 6.0-interface verbinden. Andersom kan je ook nieuwe hardware via een oude PCIe-interface verbinden, al zal het component in kwestie dan trager werken.

Geduld

Met de finalisering van de standaard is PCIe 6.0 nog geen werkelijkheid. De Special Interest Group denkt dat het nog minstens een jaar tot anderhalf jaar zal duren voor PCIe-producten effectief op de markt komen. Zelfs dan zal de focus waarschijnlijk nog een tijdje om premium niche-hardware liggen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home