‘Orange biedt meest kwalitatieve mobiele internet, bereik van Proximus is het grootst’

telecom mast 4G 5G

In een uitgebreide mobiele internettest van Tutela wordt Orange als winnaar gekroond op vlak van verbindingskwaliteit. Proximus heeft dan weer het grootste mobiele bereik in België. Telenet moet het onderspit delven.

Tutela heeft tussen 1 mei en 31 oktober 2021 in totaal 13 miljoen metingen gedaan over de drie telecomproviders in België (Telenet, Proximus en Orange). Uit de test komt Orange als algemene winnaar wat betreft de kwaliteit van het mobiele internet. 85,8 procent van de verbindingen waren goed genoeg om 1080p-video’s te streamen of om een HD-videogesprek te houden. Proximus volgt kort op de tweede plaats (84,8%) met Telenet (81,8%) als derde.

Wanneer de eisen wordt verlaagd naar SD-videokwaliteit, webbrowsen en bestanden delen via sociale media, is het veel spannender met Orange (92,7%) nog steeds op één, kort gevolgd door Proximus (92,4%) en ook Telenet (91,7%).

Nationale dekking

Wat betreft de nationale 4G/5G-dekking staat Proximus duidelijk aan de leiding met een score van 661 op 1.000 punten. Orange moet het doen met 608 punten, terwijl Telenet met 513 punten werk voor de boeg heeft. Het rapport kijkt ook naar conventionele 2G/3G-verbindingen en ziet daar elke partij gemiddeld tussen de 20 en 35 punten klimmen.

In het onderzoek werd ook gekeken naar de kwaliteit van elke connectie. Hier zien we dat Orange en Proximus goed scoren met 99,9 procent van de verbindingen met een lagere latency dan 50 milliseconden. Telenet haalt amper 97,4 procent.

Gemiddelde snelheden

Het rapport analyseerde ook de gemiddelde download- en uploadsnelheden van de drie telecomproviders. Proximus scoort het best (32,5 Mbps down, 15,9 Mbps up) gevolgd door Telenet (31,2 Mbps down, 11,7 Mbps up) en Orange (29,7 Mbps down, 8,9 Mbps up).

Orange moet hier het onderspit delven, maar de test kijkt ook naar het gemiddeld aantal downloads (percentage) boven de 5 Mbps om de consistentie te testen. Telenet (95,5%) wint hier, voor Orange (95,1%) en Proximus (94,5%). Wanneer we naar de gemiddeld aantal uploads (percentage) boven de 1,5 Mbps kijken, staat Proximus (97,2%) bovenaan voor Orange (97,1%) en Telenet (95,8%).

Wie het volledige onderzoek graag verder in detail wil analyseren, kan hier terecht.

lees ook

Licht op groen voor 5G-veiling met ruimte voor vierde telecomspeler

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home