Nvidia Blackwell volgt Hopper-GPU’s volgend jaar op

Nvidia CEO Jensen Huang

Nvidia toont zijn plannen voor toekomstige AI-chips. Met Blackwell staat de opvolger voor Hopper al in de stijgers en ook voor 2025 plant de chipdesigner een belangrijke aankondiging.

In 2024 zal Nvidia Blackwell de huidige generatie van (erg succesvolle) Hopper-chips opvolgen. Dat laat de chipdesigner zelf weten tijdens een presentatie voor investeerders. Nvidia zal volgend jaar eerst de Hopper H200 uitbrengen. Die chip blijft gebaseerd op de huidige architectuur en krijgt afgeleiden met de GH200-reeks voor ARM-gebaseerde inferentie en L40S voor klassieke inferentie.

Blackwell

Later op het jaar volgt dan Blackwell B100. De chipreeks leent zijn naam van Amerikaans statisticus en wiskundige David Harold Blackwell. De chip zou gebouwd worden op het 3 nm-proces van TSMC, en krijgt opnieuw afgeleiden voor ARM- en c86-gebaseerde workloads. Nvidia wil Blackwell nog volgend jaar lanceren en leveren aan klanten, al zouden we er niet van verschieten wanneer de beschikbaarheid initieel erg beperkt blijft. Tussen de lancering van Hopper H100 en de beschikbaarheid daarvan in (cloud)servers zaten immers ook vele maanden.

Nvidia kijkt ook verder naar de toekomst. Voor 2025 staat de X100 op te planning. Of de AI-specialist echt van plan is B100 na een jaar al op te volgen met X100, is een beetje twijfelachtig. Traditioneel mikt Nvidia eerder op een vernieuwingscyclus van twee jaar voor zijn krachtige AI-GPU’s. Het is evenmin duidelijk voor welke wiskundige de ‘X’ in de naam zal staan.

lees ook

EU onderzoekt of Nvidia zijn dominantie in de AI-chipmarkt misbruikt

Nvidia verliest ook zijn Infiniband- en DPU-producten niet uit het oog. Nieuwe Quantum-chips en Spectrum-X-accelerators staan eveneens op de roadmap voor 2024 en 2025.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home