Nokia gaat 4G-netwerk bouwen op de maan

nokia

Nokia krijgt geld van NASA voor de ontwikkeling van 4G LTE-hardware voor de maan. 4G moet ouderwetse radiotechnologie vervangen tijdens toekomstige maanmissies.

Ben je wel echt ergens geweest als je er geen insta-story van hebt gepost? Bij NASA nemen ze het zekere voor het onzekere en duwen ze een zak geld ter waarde van 14,1 miljoen dollar richting Nokia voor de bouw van 4G-hardware voor de maan. 4G LTE-technologie moet een alternatief bieden voor ouderwetse radiotechnologie.

Het huidige plan is om netwerkinfrastructuur ontwikkeld door Nokia aan het einde van 2022 op de maan te installeren met geautomatiseerde hardware. Het netwerk moet vervolgens zichzelf configureren. NASA wil de 4G-verbinding gebruiken om video in hoge resolutie te streamen en robots in realtime te bedienen. Met de toekomst in het vooruitzicht zal het netwerkeenvoudig te upgraden zijn naar 5G, wat impliceert dat de maan misschien 5G krijgt voor ons land er in slaagt de frequentieveiling te organiseren.

Uitdagende omgeving

De belangrijkste technologische uitdaging voor Nokia is de bescherming van de hardware. Aangezien de maan geen atmosfeer heeft, fluctueert de temperatuur hevig: tussen -130°C en 120°C. Bovendien is het maanoppervlak niet beschermd van kosmische straling die elektronica in de war kan sturen. Langs de andere kant is de maan vrij van intellectueel uitgedaagde medemensen die de masten in brand willen steken.

Het 4G-netwerk heeft het potentieel beter te werken dan hier op aarde. Nokia moet immers geen rekening houden met beperkende reguleringen inzake frequenties en de maan heeft niet al te veel obstakels die in de weg staan van een goede dekking. Nokia zal zijn netwerkhardware verder moeten verkleinen. Iedere gram telt bij een raketlancering. Verder zal de technologie vermoedelijk niet zo verschillend zijn van die op aarde.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home