Nieuwe telecomspeler Digi zal ook vast internet aanbieden

digi

Digi zal binnenkort de telecommarkt met zowel vaste als mobiele telecomdiensten betreden. Kan een nieuwe speler de telecommarkt doen daveren?

Het Roemeense telecombedrijf Digi Communications was deze zomer de verrassende nieuwkomer bij de 5G-veiling. Digi verwierf, met de hulp van het Belgische Citymesh, voldoende spectrum om een nationaal netwerk te kunnen bouwen. Het bedrijf is niet naar België gekomen om een figurantenrol te spelen; het wil de gevestigde waarden uitdagen.

Naast mobiele telecomdiensten zal het bedrijf ook vast internet gaan aanbieden. “Het heeft weinig zin om als nieuwe speler de telecommarkt te betreden zonder vast internet”, maakt Valentin Popoviciu die plannen duidelijk aan De Tijd. Digi wil zichzelf ook als een prijsbreker profileren in de telecommarkt, die juist met de dag duurder lijkt te worden voor consumenten.

lees ook

Orange verhoogt prijzen van mobiele en vaste abonnementen

In de startblokken

Digi begint echter met een aanzienlijke achterstand aan de achtervolging. Waar Proximus, Telenet en Orange al grotendeels kunnen terugvallen op hun bestaande netwerkinfrastructuur, moet Digi bijna vanaf nul beginnen. Het richtte de joint-venture Insky op samen met Citymesh die de infrastructuurwerken zal overzien. Insky is volop aan het rekruteren.

Mitch De Geest, CEO van Citymesh, ziet het als een voordeel dat het beheer van de infrastructuur in eigen handen blijft, terwijl de andere operatoren met onderaannemers werken. Daarnaast heeft Digi de mogelijkheid om op grote schaal bestellingen te plaatsen bij leveranciers. Die factoren moeten ervoor zorgen dat de uiteindelijke kosten minder hoog uitvallen dan geschat.

Het mobiele antennenetwerk lijkt Digi via de joint-venture alvast volledig zelf te willen gaan bouwen. Wat het glasvezel voor vast internet betreft, is Popoviciu minder duidelijk. Een mogelijkheid is om het netwerk ook volledig zelf te gaan leggen, of hiervoor mee te liften op de werken die de andere operatoren al hebben uitgevoerd.

Intrede in 2024

Het is op dit moment nog niet geweten wanneer Digi effectief met zijn telecomaanbod op de markt zal stappen, maar het zal nog niet voor meteen zijn. Popoviciu wilt de lancering niet overhaasten. Vermoedelijk zal de grote intrede dan ook eerder voor 2024 zijn.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home