MIT gaat samen met TSMC, ASML en Amazon op zoek naar ecologische AI-hardware

chip kwantum

Het Amerikaanse MIT stampt samen met partners het MIT AI Hardware Program uit de grond. Dat is een initiatief waarbij de universiteit samen met de industrie op zoek gaat naar nieuwe hardware voor AI.

Het Massachussetts Institute of Technology (MIT) lanceert het MIT AI Hardware Program. Dat is een initiatief waarbij de universiteit samen met partners uit de technologiesector op zoek gaat naar de volgende generatie van AI-hardware. De focus ligt daarbij op nieuwe concepten die grotere en complexere AI-modellen mogelijk maken, zonder dat de impact van de onderliggende hardware ontspoort.

Steeds complexere AI- en machine learning-modellen vereisen immers alsmaar meer krachtige hardware. Die verbruikt op zijn beurt veel energie. Hoe geavanceerder de modellen worden, hoe groter de impact op het verbruik. Chipfabrikanten werken wel aan nieuwe efficiëntere hardware, maar volgens MIT is er een nieuwe generatie van oplossingen nodig.

Industriepartners

De universiteit werkt in eerste instantie samen met vijf industriepartners: Amazon, Analog Devices, ASML, NTT Research en TSMC. Samen willen de deelnemers nieuwe architectuur on nieuwe software ontwikkelen voor AI. MIT heeft zelf de nodige capaciteit in huis om nieuwe concepten te fabriceren en te testen.

Met ASML en TSMC heeft MIT twee belangrijke partners uit de chipproductiesector gestrikt. Gezien het onderwerp is Nvidia een grote afwezige. Dat bedrijf ontpopte zich de laatste jaren immers tot de kampioen van geavanceerde AI-hardware met zijn krachtige accelerators.

Concrete doelen

Het project wil enerzijds chips en oplossingen ontwikkelen die de alsmaar groeiende honger naar AI-hardware stilt. Anderzijds moeten die nieuwe chips ecologisch verantwoord zijn, zodat de energieconsumptie als gevolg van de opkomst van de technologie beheersbaar blijft.

Concreet onderzoeken de partners een aantal pistes zoals analoge neurale netwerken, een nieuwe roadmap voor CMOS-designs en kwantu AI. Het project gaat pas van start, dus resultaten zijn nog niet voor meteen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home