Microsoft lanceert eerste preview Windows Server 2025

microsoft

Microsoft lanceert zijn eerste preview van Windows Server 2025. Beheerders die willen experimenteren, kunnen ermee aan de slag.

Microsoft introduceert Windows Server Preview Build 26040. Dat is de eerste preview van wat binnenkort Windows Server 2025 zal worden. De preview omvat zowel de Desktop Experience- als de Server Core-opties, voor zowel de Datacenter als de Standaard-edities. Ook Annual Channel voor Container Host en Azure Edition (voor VM-evaluatie) zijn beschikbaar.

Microsoft stipt volgende nieuwe functies aan (exclusief voor de Desktop Experience):

  • Toevoegingen aan Settings-accounts: Email & Accounts is nu consistent met Windows 11.
  • Uitgebreidere ondersteuning van Bluetooth-toestellen (zoals muizen, toetsenborden en hoofdtelefoons).
  • Wifi-ondersteuning staat voortaan standaard ingeschakeld (al heb je natuurlijk de juiste hardware en drivers nodig).
  • SMB over QUIC kan via een andere poort dan 443.

Gekende problemen

Aangezien het om een eerste preview van het server-besturingssysteem gaat, zijn er nog heel wat gekende (en vermoedelijk ook ongekende) problemen met het besturingssysteem. Die beginnen al bij het label: deze update voor Insiders krijgt onterecht de stempel Windows 11 mee. Microsoft roept gebruikers op om die naam te negeren: je krijgt wel degelijk een preview van Windows Server 2025 voorgeschoteld.

Er is ook een nieuwe Feedback Hub om problemen aan te kaarten, maar die werkt op dit moment evenmin naar behoren. Dan zijn er nog problemen met Powershell in WinPE. Zoals steeds dient een preview om te evalueren en te experimenteren, niet om te gebruiken in productie-omgevingen. Om aan de slag te gaan, dien je een Insider te zijn. Insiders vinden de nodige download-opties hier.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home