BIPT verhoogt minimumgrens van aangeboden datavolume in ongelimiteerde bundels

Een onbeperkt abonnement moet een hoger maandelijks datavolume bevatten, volgens het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT). Daarvoor publiceert de telecomregulator nieuwe richtlijnen die de minimumgrens de hoogte in duwen bij zowel vast als mobiel internet.

Telecomoperatoren moeten volgens nieuwe richtlijnen van het BIPT meer data aanbieden in hun bundels met onbeperkt internet. Deze bundels geven klanten een bepaald datavolume aan internet tegen hoge snelheid, waarna de internetsnelheid drastisch verlaagd wordt of de klant geen toegang meer heeft tot het internet.  

Vooral bij mobiel internet stelt het BIPT vast dat gebruikers te snel tegen de grens van het ‘onbeperkt’ abonnement aanlopen. Daarom komt de nieuwe grens te liggen op 300 GB per maand. Momenteel wordt in een ongelimiteerd abonnement tussen de 20 GB en 40 GB aangeboden.  

Bij vast internet hanteert het BIPT de grens van een maandelijks datavolume van 3 TB. Eerder duidde de term ‘onbeperkt’ een datavolume tussen de 500 GB en 3 TB aan. Telecomoperatoren krijgen zes maanden de tijd om deze richtlijnen om te zetten naar de praktijk.

Besluit na studie

De nieuwe minimumgrens bepaalt de regulator met het idee dat de term ‘onbeperkt’ moet dienen voor abonnementen waarvan de overgrote meerderheid van de klanten zonder beperking blijft surfen.

Het BIPT ondervond dat de huidige ‘ongelimiteerde’ bundels ontoereikend zijn, na een studie. Telecomoperatoren gebruiken voor de bundels een clausule van redelijk gebruik, ofwel Fair Use Policy (FUP), wat garandeert dat een persoon met een normaal dataverbruik niets tekortkomt.

In de praktijk stelde het BIPT vast dat klanten het datavolume te vaak overschrijden. “Uit een diepgaander onderzoek van het BIPT is gebleken dat terwijl er bij vast internet doorgaans minder dan twee procent van de klanten het datavolume van de FUP overschrijdt, de grens van de FUP bij de meerderheid van de mobiele producten (al dan niet als onderdeel van een bundel) door meer dan tien procent van de klanten wordt overschreden.”

lees ook

Buurlanden bellen en surfen goedkoper dan België volgens BIPT

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home