Intel vertraagt eerste 7-nanometerchips opnieuw, eind 2022 nieuwe deadline

microchip processor wafer

Het initiële doel van midden 2022 is niet haalbaar volgens CEO Bob Swan in een conference call met analisten. Hiermee schuift Intel opnieuw de deadline naar achter. Eind vorig jaar was het doel eind 2021. De belangrijkste groeipijnen zouden echter achter de rug moeten zijn volgens Swan.

Eind 2018 liet Intel weten dat het op schema was om 7 nm-chips te kunnen maken en sprak het opnieuw over Moore’s Law. Voor het eerst zou Intel gebruik maken van een EUV-proces, iets waar TSMC en Samsung vandaag al massaproductie voor klaar hebben en de stap naar 5 nm volgend jaar voorbereiden.

Lees dit: Hoe EUV-lithografie een stoelendans in processorland veroorzaakt

Begin 2020 gaf Swan nog toe dat “10 nm niet onze beste node is, maar we moeten erdoor geraken”. Het ziet er naar uit dat Intel nog even op 10 nm mag bakken nu 7 nm ten vroegste eind 2022 klaar zou zijn. TSMC mikt op 2021 om 5 nm in massaproductie op te nemen. Rekening houdend met de densiteit komt het 5 nm-proces van TSMC ongeveer overeen met het 7 nm-proces van Intel. Door de nieuwe vertraging kan Intel zich geen misstappen meer veroorloven.

Servermarkt

Volgens het persbericht van Intel hinken de yields achterop hun doel om rendabel chips te maken. De eerste consumentenchips op 7 nm worden eind 2022 verwacht, de zakelijke Xeon-varianten ergens in 2023.

Betreffende de servermarkt hinkt Intel achterop vergeleken met de roadmap van AMD. Die mikken op de eerste 5 nm-serverchips (via TSMC) voor eind 2022. Volgens Swan zouden Intels eigen 7 nm-proces geen verdere vertragingen meer mogen oplopen. “We hebben de kern van het probleem gevonden een aangepakt. We geloven dat er geen fundamentele problemen meer zullen zijn.” Meer informatie rond 7 nm wordt bekend gemaakt op Intels Architecture Day later dit jaar.

AMD, Apple en AWS

Intel CFO George Davis liet eerder dit jaar al weten dat de chipfabrikant zou achterop hinken op de concurrentie die bij TSMC chips laat bakken tot het 7 nm-proces er is. Vanaf het 5 nm-proces zou Intel opnieuw de leiding overnemen. Sinds die opmerking heeft Intel al tweemaal het 7 nm-proces uitgesteld, telkens met een half jaar.

Met de lastige overstap naar 10 nm de afgelopen jaren heeft Intel zijn voorsprong moeten afgeven aan TSMC en Samsung waar de concurrentie productie kan inkopen. AMD is daarom vandaag competitiever dan ooit en ook andere oplossingen zoals AWS’ Grativon 2 ARM-chips of Apples eigen ARM-chips in Mac-toestellen knabbelen aan de dominantie van Intel.

Lees dit: ARM in servers: van nicheproject naar massaproduct dankzij AWS Graviton

Als reactie op de vertraging van het 7 nm-proces verhoogt Intel de productie van 10 nm-chips met 20 procent. Het wil nu meer prestaties halen uit de 10 nm-node omdat het noodgedwongen langer moet mee gaan. Intel heeft hetzelfde moeten doen met zijn 14 nm-proces dat een reeks van +-evoluties heeft gekregen de afgelopen jaren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home