Intel verstuurt eigen kwantumprocessor naar universiteiten

Intel deelt fysieke kwantumprocessors met een handvol universiteiten. Het bedrijf kan de chips relatief eenvoudig produceren maar zoekt hulp met de verdere ontwikkeling ervan.

De meeste bedrijven die kwantumprocessors ontwikkelen, geven onderzoekers en klanten toegang via een clouddienst. Intel is een hardwarefabrikant in hart en nieren en gooit het over een andere boeg: de Tunnel Falls-chips van het bedrijf zijn fysiek beschikbaar en worden binnenkort naar een handvol universiteiten in de VS verstuurd.

Niet voor in de winkel 

Het is niet de bedoeling dat de kwantumchip daarna in de winkelrekken terechtkomt. Intel hoopt vooral om sneller te kunnen itereren met nieuwe designs nu er extra experts met de fysieke chips aan de slag gaan.

lees ook

Videochats versleuteld met qubits: kwantum-internet is realiteit

Dat is nodig, aangezien Tunnel Falls allesbehalve een afgewerkt product is. De chip telt twaalf qubits, wat minder is dan wat de concurrentie biedt. Voor die qubits kiest Intel voor kwantum dots, gebaseerd op silicium-technologie. Zo hoopt het bedrijf zijn expertise met de productie van traditionele chips te kunnen gebruiken als fundering voor de ontwikkeling van kwantumprocessors.

Wafers vol kwantumchips

Dat lijkt deels te lukken. Intel kan al volledige wafers met kwantumchips maken met een yield van meer dan 95 procent. De CPU-specialist ontwikkelde ook al een systeem om wafers in hun geheel af te koelen en te testen. Dat koelproces is belangrijk en meteen ook de flessenhals van Intels strategie.

Kwantumchips werken pas bij een temperatuur rond het absolute nulpunt. De chips zo koud krijgen en houden is een grote uitdaging in het hele kwantum-ontwikkelproces. Intel deelt Tunnel Falls dan wel uit bij universiteiten, de chip koelen moeten ze zelf doen. Tegen 2027 hoopt Intel om chips te bouwen met duizenden qubits die ook effectief bruikbaar zijn.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home