Intel verleidt telecomsector met speciale accelerators op nieuwe Xeon-processor

Intel wil zijn nieuwe Xeon-processors aan de man brengen in de telecomsector. Daarvoor steunt de chipdesigner niet op superieure CPU-prestaties, wel op ingebouwde accelerators die de chip plots erg interessant maken voor bepaalde niche-toepassingen.

Intel integreert virtual radio acces network (vRAN)-acceleratie op zijn nieuwste Xeon Scalable-processors. De vRAN-acceleratie zorgt ervoor dat de CPU’s zelf heel efficiënt overweg kunnen met de specifieke workload. De virtualisatie van RAN-functionaliteit maakt traditioneel gebruik van een toegewijde accelerator.  

Efficiënter

Efficiëntie van hardware is erg belangrijk voor providers, aangezien dat een rechtstreekse impact heeft op het energieverbruik. Intels nieuwe Xeon Scalable-CPU’s zijn vandaag niet de efficiëntste in de markt. De Epyc-CPU’s van AMD bieden betere prestaties aan een lager wattage en lijken dus op papier interessanter. Intel heeft daarop geanticipeerd door zijn Xeon-chips boordevol accelerators te steken. Een accelerator is een microchip op maat van een specifieke workload die daar heel efficiënt mee kan omgaan.

Intel vRAN Boost in de Xeon Scalable-CPU’s is een heel mooi voorbeeld van de meerwaarde van zo’n accelerator. Telco-providers die voor hardware op basis van de chip kiezen, hoeven geen afzonderlijke accelerator-kaart meer te kopen. Daarmee worden de totale prestaties per watt van een Intel-gebaseerde oplossing plots wel erg interessant. Intel claimt dat zijn Xeon Scalable-CPU’s met vRan Boost één terabyte per seconde aan 5G-prestaties kunnen leveren via een dual socket-server.

Meer acceleratie

Intel stelt de capaciteiten voor op MWC in Barcelona. Daar zet de CPU-bouwer nog enkele andere accelerators op de Xeon-chips in de kijker. Zo is er het Intel Converged Edge Media Platform, dat videostreams in specifieke scenario’s accelereert. Niet alle acceleratie zit in de Xeon line-up, dus toont Intel ook een nieuwe FPGA. De Agilex FPGA AGI 041 is gebouwd voor 400G-netwerken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home