Intel toont zelfgemaakte petaflops Xe-gpu

Intel licht beetje bij beetje de sluier over zijn Xe-gpu’s op. In een nieuwe demonstratie zien we een erg grote chip met een unieke architectuur aan het werk. De fabrikant claimt erg hoge prestaties voor bepaalde workloads.

Intel gaat voor een modulaire aanpak voor zijn Xe-gpu’s. Onder de Xe-vlag werkt de fabrikant al enkele jaren aan eigen grafische kaarten. Daarmee wil Intel ten strijde trekken tegen AMD en Nvidia. De eerste kaarten moeten de markt nog bereiken, maar Intel houdt het publiek warm met sporadische updates over zijn vooruitgang. Op de Hot Chips-conferentie illustreert de fabrikant nu een deel van de capaciteiten van wat één van de meer high end-chips moet worden.

Tiles

De gpu’s bestaan uit chiplets genaamd ’tiles’. Iedere tile is in feite een gpu maar Intel combineert ze op een grote die tot één geheel. Dat is een techniek waarmee AMD veel voordeel haalt: de Ryzen-chips zijn op dergelijke modules gebaseerd. In het geval van de Xe-gpu’s worden de tiles verbonden via een interconnect en spreken ze omliggend HBM-geheugen aan. De aanpak van de fabrikant is best uniek: gpu-prestaties schalen tussen verschillende chiplets is niet eenvoudig.

Intel claimt echter dat de Xe-architectuur net dat kan en dan nog zonder prestatieverlies. Een enkele chiplet zou 10,59 teraflops aan fp32-rekenkracht neerzetten, voor twee chiplets wordt dat 21,16 teraflops en voor de vier tezamen 41,91 teraflops. Er is dus nauwelijks verlies te bespeuren, al zijn alle cijfers uiteraard afkomstig van Intel zelf. De rekenkracht heeft betrekking op mathematische workloads en die schalen traditioneel beter dan pakweg gamingworkloads. De cijfers zijn zo aannemelijk voor de zakelijke accelerator-gpu’s die Intel met Xe wil bouwen maar zeggen weinig over de grafische capaciteiten van de chip.

Petaflops

De Xe-gpu moet volgens Intel petascale-prestaties neerzetten in specifieke gevallen. Het gaat dan om AI-gerelateerde workloads die vertrouwen op afzonderlijke kernen op de tiles. Denk daarbij aan de tensor cores die je bijvoorbeeld op Nvidia-hardware terugvindt. Details hierover gaf Intel nog niet vrij.

Of de gpu met vier tiles ooit op de markt zal komen, is onduidelijk. De eerste plaats waar Xe tot zijn recht kan komen, is op de cpu-die van de recent aangekondigde Tiger Lake-processors. De architectuur zal daar de klassieke geïntegreerde graphics vervangen en de chips een grafische boost geven waarvan Intel denkt dat AMD zelfs verbaasd zal zijn.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home