Intel introduceert eigen concurrent voor Nvidia H100 en AMD MI300: de Gaudi3 AI-accelerator

Nvidia krijgt concurrentie in de markt van high-end AI-accelerators. Na AMD wil ook Intel de strijd aangaan. In 2024 mogen we een Gaudi3-accelerator verwachten die het bedrijf een zitje aan de AI-trainingstafel moet geven.

“In de komende één tot twee jaar zal je nieuwe spelers in de AI-markt zien”, voorspelde HPE-CEO Antonio Neri begin deze maand nog. Zijn profetische woorden werden snel werkelijkheid met de introductie van AMD’s Instinct MI300-reeks. Die accelerators moeten Nvidia Hopper H100 evenaren of zelfs overtreffen (al betwist Nvidia dat). Volgend jaar krijgt Nvidia er nog concurrentie bij. Ook Intel wil immers in de ring stappen.

De kampioen van Intel is Gaudi3. Dat is een splinternieuwe accelerator die voor 2024 op het programma staat. Intel heeft vandaaf niet veel te zeggen als het over AI-training gaat. De CPU’s van het bedrijf zijn een noodzakelijk component in servers met accelerators in, maar meer niet. Gaudi3 moet dat veranderen.A

Intel-CEO pat Gelsinger steekt zijn ambitie om de dominantie van Nvidia af te bouwen, niet onder stoelen of banken. “De hele sector wil de CUDA-markt elimineren”, liet de man zich pas nog ontvallen. Met Gaudi3 wil Intel z’n steentje bijdragen.

Onduidelijke specificaties

Veel meer als een intentieverklaring is de accelerator op dit moment nog niet. We weten heel weinig over de chip, die Gaudi2 zal opvolgen. Geruchten suggereren dat de prestaties met 50 procent zullen stijgen, net als het geheugen. Vermoedelijk zal Intel kiezen voor HBM3 of HBM3e, maar meer dan speculeren kunnen we voorlopig niet doen.

Een competitieve chip zou goed nieuws zijn voor de markt. Fabrikanten kunnen de enorme vraag naar krachtige accelerators immers niet bijhouden. Concurrentie van AMD voor Nvidia is maar een gedeeltelijke oplossing, aangezien beide partijen productiecapaciteit bij TSMC afnemen. Intel heeft z’n eigen fabrieken en kan met Gaudi3 in theorie wel een flinke impact in het aanbod maken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home