Intel lanceert eindelijk 10 nm Xeon-chips

(Foto: Intel Corporation)

Intel introduceert zijn derde generatie van Intel Xeon Scalable-processors. De nieuwe chips worden eindelijk op een nieuwe architectuur en node gebakken met Ice Lake en 10 nm.

Intel beent AMD bij met de lancering van zijn derde generatie van Intel Xeon Scalable-processors. De nieuwe chips op maat van servers maken de langverwachte sprong van 14 nm naar 10 nm. De Xeon-processors zijn gebouwd rond de Ice Lake-architectuur die vorig jaar haar opwachting maakte in een selectie van ultrabooks. Intel bakt de processors op 10 nm, zodat ze technisch op hetzelfde niveau staan als de pas aangekondigde Epyc 7003-serverchips van AMD.

Grote prestatiesprong

Volgens Intel zijn de nieuwe chips een enorme sprong voorwaarts. Tegenover de vorige generatie van Xeon-chips moeten ze tot 46 procent beter presteren op populaire datacenterworkloads. Vergeleken met een vijf jaar oude serverchip zouden deze Xeons het 265 procent beter doen. De uitgebreide line-up bevat CPU’s met maximaal 40 cores. De chips ondersteunen DDR4-3200 en PCIe 4.0.

De nieuwe Xeon-chips bevatten kersverse beveiligingsfuncties en accelerators zodat onder andere encryptie een stuk efficiënter verloopt. De Xeon-processors moeten cloud, netwerk- en edge-servers aansturen. Hoewel de officiële introductie van de processors nu pas plaatsvindt, verscheepte Intel al meer dan 200.000 exemplaren naar klanten in het eerste kwartaal van dit jaar.

Ambitie

De lancering komt in een periode van hernieuwde strijdlust voor Intel. De marktleider in x86-CPU’s verloor de laatste jaren zijn technologische voorsprong aan AMD en TSMC maar is vastbesloten die terug te winnen. Nieuwe CEO Pat Gelsinger heeft zelfs de ambitie om de Tick-Tock-ontwikkelingscyclys in ere te herstellen. Lees hier meer over het belang van de nieuwe chips en de relatie met AMD.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home