Intel geeft ontwikkeling Omni-Path-interconnects voor HPC op

De opvolger van de Omni-Path 100-architectuur is een doodgeboren kind. Intel voert de verwachtte interconnecttechnologie af nog voor ze gefinaliseerd is en laat zo heel wat ruimte voor de concurrentie.

De Omni-Path-architectuur (OPA) is Intels oplossing voor uiterst performante interconnects in HPC-systemen. De technologie bestaat uit een combinatie van kabels, switches en adapters waarmee de verschillende componenten van een HPC-cluster met een hoge bandbreedte en lage latency aan elkaar gelijmd worden. OPA 100 had, zoals de naam al weggeeft, een bandbreedte van 100 Gbps.

Verwachte update

In de tweede helft van 2019 zou Intel een update geven over de opvolger van de architectuur: OPA 200. Die zou geavanceerdere architectuur zou de beschikbare bandbreedte onder andere verdubbelen. In zekere zin houdt Intel woord: we stappen net het derde kwartaal van dit jaar binnen en de beloofde aankondiging liet niet lang op zich wachten. De inhoudt verrast wel: Intel voert OPA 200 nog voor lancering af, zonder duidelijk alternatief. Het bedrijf zet extra in op OPA 100.

Met de verrassende beslissing rolt Intel de rode loper uit voor concurrent Mellanox. Dat Israëlische bedrijf heeft Infiniband in zijn portfolio, een alternatief voor Omni-Path. Infiniband is vandaag al een populairdere oplossing en Mellanox zit niet stil in de doorontwikkeling. Eerder dit jaar lanceerde Mellanox InfiniBand HDR met een bandbreedte van 200 Gbps en een 400 Gbps-versie staat al in de stijgers.

Concurrentie met Nvidia

Mellanox werd eerder dit jaar eigendom van Nvidia. De overname wordt momenteel afgerond en betekende toen een slag in het gezicht van Intel, dat ook op het bedrijf aasde. Dat betekent dat Mellanox niet zomaar een partner kan zijn voor Intel. Interconnects zijn een belangrijk onderdeel van HPC-systemen en de integratie van OPA op Xeon Scalable-chips gaf Intel een concurrentieel argument. Die integratie viel trouwens al weg bij de introductie van de recentste scalable-chips.

Nvidia en Intel zijn wel degelijk concurrenten van elkaar. Intel sleutelt momenteel aan een eigen reeks van grafische kaarten precies om een extra kanon in stelling te brengen tegen team groen in het HPC-segment, waar gpu’s sterk aan belang winnen tegenover traditionele cpu’s. Door Omni-Path op te geven, krijgt Nvidia plots extra manoeuvreerruimte en is de kans heel groot dat Infiniband zal uitgroeien tot een bijna alomtegenwoordige standaard.

Toekomst

Intel blijft zelf wel geloven in OPA 100 maar met een veel kleiner marktaandeel dan Infiniband is het onduidelijk hoe de processorbouwer zich een relevante interconnect-rol ziet spelen in de toekomst. Concurreren op prijs is een optie, een totaal nieuwe standaard ontwikkelen ook. Of misschien heeft Intel het effectief gewoon helemaal gehad met interconnects.

Gerelateerd: Van eigen chips tot exascale-supercomputer: Europa gaat concurrentie aan met Intel en Nvidia

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home