Intel behaalt 1.000 watt CPU-koeling via immersietechnologie

In samenwerking met Submer heeft Intel een koelmethode gevonden via immersie die CPU’s tot 1.000 watt kan koelen.

Submer werd opgericht in 2015 en focust specifiek op immersiekoeling om onder andere servers fris te houden. Het is een aanvulling op luchtkoeling en de sterk opkomende waterkoeling. Ons achtergrondverhaal daarover lees je hier.

Omdat componenten steeds sneller worden en meer energie slurpen, stijgt de warmteontwikkeling. Waterkoeling is vandaag een veelvoorkomende oplossing voor high-end materiaal, maar Intel wil in samenwerking met Submer ook immersiekoeling meer gangbaar maken. Het ontwikkelde daarom samen met hen een Forced Convection Heat Sink (FCHS).

lees ook

Nieuwe servers, nieuwe koeling: van een frisse bries aan de edge tot kopje onder in een oliebad

De nieuwe technologie wordt door beide bedrijven voorlopig niet in detail besproken. In een demo lukt het Intel om een CPU die meer dan 800 watt verbruikt, vermoedelijk de nieuwe Xeon-chip Sapphire Rapids, koel te houden. Volgens Submer kan de nieuwe oplossing CPU’s tot 1.000 watt koel houden via passieve koeling dankzij het vloeistofbad.

Submer claimt dat FCHS niet alleen heel efficiënt is, maar ook goedkoop kan worden gemaakt, al dan niet met een 3D-printer. Ze zien het als een belangrijke technologische doorbraak die de weg effent naar hogere TDP’s in toekomstige samenwerkingen, zelfs boven de 1.000 watt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home