Imec en KU Leuven bouwen snelle, kleine en flexibele budgetchip

Imec en de KU Leuven demonstreren samen met PragmatIC een snelle flexibele 8 bit-microprocessor die ideaal is voor budgettoepassingen zoals sensors.

De KU Leuven en Imec presenteren samen met PragmatIC Semiconductor een baanbrekende 8 bit-microprocessor. De chip is gebouwd op 0,8 µm metaaloxide-technologie en is flexibel. De technologie geniet de voorkeur boven het klassieke silicium-proces omdat het resultaat niet rigide is. Dergelijke microchips winnen al aan belang voor onder andere sensors op plakkers voor gezondheidstoepassingen, RFID-labels en drivers voor dunne schermen.

Technisch hoogstandje

De demonstratie van Imec en de universiteit is significant omdat ze meer rekenkracht met zich meebrengt. In samenwerking met PragmatIC Semiconductor konden de partners ongeveer 16.000 metaaloxide thin-film-transistors plaatsen op een chip van 24,9 mm². Zo kan de chip complexer rekenwerk uitvoeren. Let wel: de processor speelt niet in dezelfde categorie als moderne silicium-chips. De gate-lengte van de transistors op de chip is net minder dan een micrometer met 800 nm. Moderne processors zitten om en bij de 10 nm.

De chip gebruikt indium-gallium-zink-oxide voor de transistors en heeft een kloksnelheid van 71,4 kHz. Het stroomverbruik blijft erg laag met 11,6 mW aan 10 kHZ-frequenties en 134,9 mW aan topsnelheid.

Imec en de KU Leuven ontwikkelde de chip in samenwerking met het Engelse PragmatIC. Dat heeft een unieke fabriek waarop de onderzoekers snel prototypes van de flexibele chips konden bouwen. De fab is in staat om de flexibele chips in groot volume aan lage kosten te fabriceren, wat essentieel is voor de beoogde toepassingen. Eerder bouwde PragmatIC al samen met Arm een flexibele chip op basis van plastic.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home