Huawei groeit flink ondanks handelsoorlog tussen VS en China

huawei

Huawei heeft zonet zijn resultaten voor de eerste helft van 2019 meegedeeld. De Chinese telecomreus noteert een omzetgroei van 23,2 procent jaar op jaar en een winstmarge van 8,7 procent. De groei bleef zich ook na het Amerikaanse handelsembargo doorzetten.

Huawei boekte een omzet van 401,3 miljard Chinese yuan in de voorbije zes maanden, omgerekend zo’n 52,3 miljard euro.

De halfjaaromzet groeide met 23,2 procent, ondanks druk van de VS op andere landen om de Chinese leverancier uit 5G-netwerken te weren en een recent verbod voor Amerikaanse bedrijven om handel te voeren met Huawei. Een eventuele impact van dat handelsverbod, dat sinds mei in voege is, kan zich evenwel nog in de tweede helft van het jaar laten voelen.

“De omzet groeide snel tot mei”, zegt Huawei’s bestuursvoorzitter Liang Hua in een verklaring. “Gezien de basis die we in de eerste helft van het jaar hebben gelegd, blijven we groei zien, zelfs nadat we aan de Entity List waren toegevoegd.”

Impact op korte termijn

Liang ontkent evenwel niet dat de Amerikaanse druk een impact heeft op de bedrijfsvoering. “Het kan invloed hebben op het tempo van onze groei op de korte termijn, maar we blijven op koers”, vertelt de Huawei-topman. “Onze kernproducten werden niet significant getroffen. Onze klanten geloven nog steeds in ons.”

Huawei’s smartphonetak is vandaag in omzet de grootste, met een waarde van 220,8 miljard yuan (28,8 miljard euro) voor de eerste helft van 2019. In totaal werden 118 miljoen Huawei- en Honor-smartphones verscheept, een stijging van 24 procent jaar op jaar. Wereldwijd maken 500 miljoen consumenten gebruik van Huawei-producten, aldus Liang.

De tweede grooste afdeling is die van netwerkapparatuur voor telecomproviders. Hier noteerde Huawei een halfjaaromzet van 146,5 miljard yuan (19 miljard euro). “We hebben vijftig commerciële 5G-contracten afgesloten en meer dan 150.000 basisstations verscheept naar klanten over de hele wereld”, laat Liang optekenen.

De kleinere enterprisetak behaalde ten slotte een omzet van 31,6 miljard yuan (4,1 miljard euro) in de afgelopen zes maanden.

Blijven investeren

Ondanks de sterke resultaten, besluit Liang dat Huawei niet op zijn lauweren mag blijven rusten. “We zullen zwaar moeten investeren in zowel mensen als materialen om oude software- en hardwareversies te vervangen, de continuïteit van leveringen te beheren en te zorgen voor een vlotte levering naar onze klanten over de hele wereld. Al deze factoren zullen een effect hebben op toekomstige bedrijfsprestaties.”

Huawei benadrukt het vertrouwen in de toekomst door geplande investeringen gewoon door te zetten. Zo zal dit jaar in totaal 120 miljard yuan (15,6 miljard euro) in R&D-inspanningen worden gepompt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home