Huawei wil ‘al het nodige’ doen om securitybezwaren rond 5G weg te werken

huawei

Huawei zal alles doen wat nodig is om de wereld ervan te overtuigen dat het een betrouwbare partner kan zijn in de uitrol van 5G-netwerken. Daarmee reageert het op beschuldigingen vanuit de VS in verband met spionage door de Chinese overheid.

Huawei krijgt het zwaar te verduren op de internationale netwerkmarkt. Verschillende landen, waaronder ook België, zijn een onderzoek gestart naar aantijgingen vanuit de Verenigde Staten dat de fabrikant banden zou hebben met de Chinese overheid en spionage mogelijk maakt via zijn netwerkapparatuur.

De VS roept geallieerde landen zelfs op om Huawei-apparatuur te bannen voor de uitrol van nationale 5G-netwerken. Australië, Nieuw-Zeeland en Japan zijn de Amerikanen daar reeds in gevolgd. De algemene vrees is dat landen te afhankelijk worden van Huawei als leverancier voor 5G en dat in de toekomst meer gevoelige data over Chinese infrastructuur zal lopen.

‘Al het nodige doen’

Huawei heeft de beschuldigingen altijd ontkend. Voorlopig is er ook nog geen concreet bewijs op tafel gelegd, maar het bedrijf voelt evengoed de gevolgen voor zijn reputatie. In een interview met de Financial Times zegt Vincent Peng, Huawei-president voor West-Europa, dat het bedrijf er alles aan wil doen om zijn naam te zuiveren. “Alles wat nodig is om deze transformatie te doen, zullen we doen. De organisatie herstructureren, processen herbouwen, producten herbouwen, persoonlijke vaardigheden, technische capaciteiten, alles.”

Peng ziet de bezorgdheid rond de dominante rol van Huawei in telecominfrastructuur als onderdeel van een toegenomen toezicht op de sector in het algemeen. “Het is [een uitdaging] voor de hele industrie, voor de hele waardeketen, het hele systeem. Als leidende leverancier moeten we in de toekomst onze verantwoordelijkheid nemen.”

Huawei is pas nog overeengekomen om 2 miljard dollar te investeren in het uitbouwen van competenties met betrekking tot bezwaren die de Britse veiligheidsdiensten hebben geuit rond het gebruik van Huawei-apparatuur voor de uitrol van 5G.

Gerelateerd: ‘Er bestaat geen bewijs tegen Huawei over Chinese spionage’

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home