Huawei onthult 5G-producten voor Europese markt

Huawei

Tijdens een persconferentie in Londen onthulde Huawei een compleet nieuwe lijn aan 5G-infrastructuurproducten. Alle producten zijn speciaal ontwikkeld voor de Europese markt. De nieuwe Huawei-producten spelen in op specifieke uitdagingen waar netwerkbeheerders in Europa tegenaan lopen.

De boodschap van Ryan Ding, uitvoerend directeur van Huawei, was tijdens de persconferentie onmiskenbaar: Huawei weet wat Europese netwerkbeheerders nodig hebben en is klaar om op deze behoeften in te spelen. 

“Veel netwerkbeheerders in Europa hebben beperkte locaties en middelen”, vertelt Ryan Ding. “Huawei is de enige leverancier die hier een oplossing voor biedt. De concurrentie is welkom, maar op dit moment kunnen we onze producten uitstallen en vragen: ‘Wanneer gaan onze concurrenten hetzelfde doen?’”

Oplossingen van Huawei

Met de nieuwe producten speelt Huawei in op specifieke problemen waar netwerkbeheerders in Europa tegenaan lopen bij het beschikbaar maken van 5G. Een van deze uitdagingen is het gebrek aan ruimte voor de installatie van antennes. Hiervoor lanceert Huawei een nieuwe versie van zijn Blade AAU-antenne die 2G, 3G, 4G en 5G kan ondersteunen en functioneert onder alle sub-6GHz-frequentiebanden. 

Huawei wil zorgen dat alle 5G-basisstations snel in Europa kunnen worden gebouwd. Daarom brengt het bedrijf een superlichte paal uit van 25 kilogram in plaats van de reguliere 40 kilogram. Om deze te installeren zijn slechts twee engineers en een paar uur tijd nodig. 

De grootste uitdaging in Europa is, volgens Ding, het gefragmenteerde spectrum aan radiofrequenties. De voornaamste oorzaak voor deze segmentatie is dat er binnen Europa veel verschillende netwerkbeheerders naast elkaar opereren. 

Om met deze uitdaging om te gaan, lanceert Huawei een antenne met een grotere bandbreedte, die in staat is om meerdere netwerkaanbieders tegelijkertijd te ondersteunen. Waar netwerkbeheerders op dit moment gemiddeld werken met een spectrum van 200MHz, ondersteunt de nieuwe antenne 400MHz. 

Met de nieuwe antenne beweert Huawei een generatie voor te liggen op de rest van de sector. De antenne met grotere bandbreedte komt vooral van pas in landen met een sterk gefragmenteerd spectrum, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Italië. Ding vertelt dat de 400MHz-dienstverlening een specifieke eis was van de Europese beheerders en dat Huawei daar dus op inspeelt. 

Problemen met de VS

De laatste tijd heeft Huawei veel problemen gehad met de VS. Vorig jaar voegde het bestuur van Trump het bedrijf toe aan zijn ‘Entity List’ en legde Amerikaanse bedrijven zo een verbod op om zaken te doen met het Chinese bedrijf. En dat is nog maar één van de recente problemen waar Huawei in de VS mee te maken heeft. 

Volgens de Amerikaanse overheid kan het gebruik van Huawei-apparaten in kwetsbare netwerken ervoor zorgen dat de Chinese overheid kan spioneren. Hoewel Huawei deze beschuldigingen ontkent, blijft de VS bij een volledig verbod op het gebruik van 5G-apparaten van Huawei. 

Door het verbod in de VS zet Huawei volledig in om een belangrijke speler te worden in de Europese markt. Toch loopt het merk ook in Europa tegen problemen aan. 

In Europa is er vooralsnog geen algehele consensus over Huawei. Het Verenigd Koninkrijk stond Huawei recentelijk toe om apparatuur te leveren voor de 5G-netwerken in het land, zij het onder bepaalde voorwaarden. Ondertussen investeert het Britse digitale departement (DCMS) 38,7 miljoen euro in een open competitie voor het ontwikkelen van 5G in landelijke gebieden en het ziet ernaar uit dat Huawei niet mee mag doen. 

“Geen van de winnende projecten of toekomstige projecten zullen gebruik maken van risico-leveranciers”, laat het DCMS weten. Huawei is door het Britse National Cyber Security Centre bestempeld als een risico-leverancier. Naast het Verenigd Koninkrijk wil ook de regerende partij in Duitsland strengere regels voor buitenlandse leveranciers. Afgelopen november werd aangegeven dat de regering van Frankrijk Huawei wel een rol wil geven in het toepassen van 5G in het land.

Concurrentiestrijd tussen 5G-aanbieders

Ondanks de weerstand die Huawei van verschillende landen krijgt, geeft Ding aan dat Huawei toegewijd is om veilige producten te leveren en constant in gesprek blijft met nationale regeringen over de beveiliging van hun netwerken. 

Huawei ziet de toekomst rooskleurig in. Het bedrijf heeft momenteel 91 commerciële 5G-contracten, waarvan meer dan de helft (47) in Europa. De voornaamste concurrent, Ericsson, heeft wereldwijd 50 commerciële contracten. “Vorig jaar zeiden we dat we 18 maanden voor liepen op onze concurrentie. En nu, 12 maanden later kan ik met zekerheid zeggen dat Huawei nog steeds de leiding heeft”, vertelt Ding tijdens de persconferentie. 

Niet iedereen is het met Ding eens over de koppositie van Huawei. Volgens Robert Strayer, assistent secretaris binnen het US State Department, wordt het tijd om het idee dat Huawei voorop loopt op het gebied van 5G te ontsluieren. Volgens Strayer zijn bedrijven als Ericsson, Nokia en Samsung even ver als de Chinese netwerkaanbieder. Dit statement wordt versterkt door Stella Medlicott, senior vice president van Ericcson. Tijdens een persevenement vertelt ze dat Huawei op technologisch gebied niet voorloopt. En Ericsson loopt zeker geen 18 maanden achter. 

Het ziet ernaar uit dat de strijd tussen de 5G-aanbieders begonnen is. En als het aan Huawei ligt is Europa het voornaamste strijdtoneel.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home