Huawei onderzoekt om 5G-technologie in VS in licentie uit te geven

5G Huawei

Huawei verkent de mogelijkheid om zijn 5G-technologie in licentie beschikbaar te stellen aan Amerikaanse bedrijven voor hun eigen producten, om zo het handelsverbod van de VS te omzeilen.

Dat schrijft Reuters op autoriteit van Vincent Pang, senior vice-president en bestuurslid bij Huawei. Pang noemde geen namen, maar gaf te kennen dat sommige Amerikaanse bedrijven belangstelling tonen voor zowel een langetermijnovereenkomst als een eenmalige overdracht van patentrechten.

Een langetermijnovereenkomst zou erop neer komen dat een bedrijf een licentie neemt, die toelaat om over een langere periode eigen technologie te bouwen met behulp van Huawei-patenten. Een eenmalige overdracht komt neer op het kopen van de rechten voor bestaande Huawei-technologie, code en patenten.

Pang benadrukt dat gesprekken met geïnteresseerde partijen nog maar enkele weken lopen en de details nog niet zijn uitgeklaard. Op dit moment zijn er geen noemenswaardige Amerikaanse 5G-leveranciers. De markt wordt gedomineerd door Huawei, gevolgd door Europese concurrenten Nokia en Ericsson.

Graantje meepikken

Huawei werd afgelopen mei door de Amerikaanse overheid uit overwegingen voor nationale veiligheid op een zwarte handelslijst gezet. Die voorkomt dat de Chinese telecomreus onderdelen en software van Amerikaanse leveranciers kan kopen, zonder expliciete goedkeuring van de overheid.

De Verenigde Staten heeft ondertussen ook verschillende stappen ondernomen om Huawei uit zijn eigen telecomketen te verbannen. Door zijn technologie in licentie aan Amerikaanse bedrijven aan te bieden, zou Huawei alsnog op deze markt een graantje kunnen meepikken van de race naar 5G.

Kritiek weerleggen

Bovendien zou Huawei de kritiek van de VS dat zijn technologie achterdeurtjes voor de Chinese overheid bevat op deze manier kunnen weerleggen. Door zijn code beschikbaar te stellen aan Amerikaanse bedrijven en door hen te laten controleren, kan Huawei aantonen dat zijn technologie veilig is en de ban op zijn producten gemotiveerd wordt door politiek in plaats van veiligheid, zoals het tot nu toe altijd heeft volgehouden.

Ondanks de sancties en handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, blijft de omzet van Huawei groeien. Huawei boekte in de eerste negen maanden van 2019 een omzet van 610,8 miljard Chinese yuan, omgerekend een kleine 78 miljard euro. Dat is een stijging van 24,4 procent jaar op jaar.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home