HPE waarschuwt: installeer update of je SSD gaat kapot

Verschillende SAS-SSD’s van HPE bevatten een firmwarebug die de drives stuk maakt na 40.000 uur. Zowel de SSD als de data gaan onherroepelijk verloren tenzij gebruikers tijdig een update installeren.

Eind vorig jaar ontdekte HPE een bug in enkele SAS-SSD’s, waarbij een fout in de firmware ervoor zorgde dat de toestellen stopten met werken na 32.768 operationele uren. Vandaag doet de fabrikant dat kunstje nog eens over met een nieuwe lading SAS-SSD’s. Deze keer is de magische gebruiksduur 40.000 uur. HPE verkocht de eerste SSD’s ongeveer vier jaar geleden, wat wil zeggen dat de defecten vanaf oktober zullen beginnen.

Data verloren

Aan de basis ligt opnieuw een fout in de firmware. Gebruikers die de firmware tijdig updaten, hoeven dus niets te vrezen. Wie daaraan verzaakt, komt na 40.000 uur voor een heel nare verrassing te staan: de SAS-SSD zal zich ontpoppen tot veredelde baksteen en laat zijn rol als SSD voorgoed achter zich. De drives vallen met andere woorden niet meer te redden en ook de data gaan permanent verloren.

Het aantal getroffen SSD’s is deze keer kleiner dan bij de eerste bug. Het gaat om exemplaren uit volgende reeksen:

  • HPE 800GB 12G SAS WI-1 SFF SC SSD
  • HPE 1.6TB 12G SAS WI-1 SFF SC SSD       
  • HPE 800GB 12G SAS MU-1 SFF SC SSD
  • HPE 1.6TB 12G SAS MU-1 SFF SC SSD

Controleren en updaten

Sommige drives werden afzonderlijk verkocht, andere zitten in HPE-producten zoals ProLiant, Synergy en Apollo 4200-servers net als Synergy Storage-modules, de D3000 Storage Enclosure en ed StoreEasy 1000 Storage. Alle SAS-SSD’s met een firmwareversie die ouder is dan HPD7 lopen een risico.

Op een speciale webpagina zet HPE zelf op een rijtje wie zich zorgen moet maken en hoe je het probleem kan mitigeren. Heb je SAS-SSD’s van HPE in gebruik? Controleer dan of ze getroffen zijn en neem indien nodig onmiddellijk actie. Anders loop je het risico om data voor altijd te verliezen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home