HPE omarmt nieuwe AMD Epyc-chips met 8 nieuwe servers

HPE smijt zich op de nieuwe serverchips van AMD met de introductie van een breed lanceringsportfolio. De line-up toont aan hoe AMD intussen een meer dan volwassen concurrent voor Intel is.

AMD kondigde gisteren zijn derde generatie van Epyc-processors voor servers aan. De chips zijn gebaseerd op de herwerkte Zen 3-architectuur en presteren zo’n 19 procent beter dan de vorige Zen 2-Epyc-processors. Dat komt voornamelijk door verbeteringen onder de motorkap, zoals een groter gedeeld cachegeheugen en een krachtigere branche predictor.

Proliant-werkpaard

HPE omarmt de nieuwe hardware meteen met de introductie van acht nieuwe servers. De serverspecialist pakt onder andere uit met vier ProLiant-servers. Twee nieuwe toestellen springen in het oog: de ProLiant DL345 Gen10 Plus is een gericht op databaseworkloads en de HPE PoLiant DL365 Gen 10 Plus is gespecialiseerd in virtual desktop infrastructure-oplossingen. Die server is zo ideaal voor organisaties die in bijvoorbeeld het kader van thuiswerk hun eigen VDI-oplossing willen draaien. Volgende ProLiant-servers zijn alvast beschikbaar met de derde generatie van AMD Epyc:

  • HPE ProLiant DL325 Gen10 Plus v2 server
  • HPE ProLiant DL385 Gen10 Plus v2 server
  • HPE ProLiant DL345 Gen10 Plus server
  • HPE ProLiant DL365 Gen10 Plus server

HPC-servers

HPE stopt Epyc ook in enkele nieuwe Apollo-servers. Die krachtige toestellen moeten HPC-workloads ondersteunen. Ze dienen onder andere voor 3D-modelling en simulaties. HPE stelt dat de systemen geoptimaliseerd zijn voor AI en training. De nieuwe Apollo-servers werken samen met HPE GreenLake cloud services voor HPC: een dienst van HPE waarbij de fabrikant op maat van de klant een beheerde oplossing met servers aanbiedt, gekoppeld aan een cloud-achtig betaalmodel. Deze drie serverfamilies zijn voortaan met AMD Epyc 7003-reeks beschikbaar:

  • HPE Apollo 2000 Gen10 Plus system with the HPE ProLiant XL225n Gen10 Plus server
  • HPE Apollo 6500 Gen10 Plus system with the HPE ProLiant XL675d Gen10 Plus server
  • HPE Apollo 6500 Gen10 Plus system with the HPE ProLiant XL645d Gen10 Plus server

Tot slot zet HPE in op AMD Epyc voor zijn supercomputer-ambities. De hardwarebouwer nam in 2019 supercomputerspecialist Cray over en bouwde intussen verder aan dat portfolio. AMD-chips winnen snel aan terrein binnen de HPC-markt omwille van de hoge core-counts, relatieve betaalbaarheid en synergie met AMD’s eigen accelerators. HPE bouwt daar nu op verder met één nieuwe familie:

  • HPE Cray EX supercomputer EX425

Die hardware wordt onder andere gebruikt voor de Lumi-supercomputer die in Finland wordt gebouwd als onderdeel van het EuroHPC-project. Naast HPE omarmen ook andere fabrikanten de nieuwe processors van AMD. De chipdesigner noemt zowat alle grote fabrikanten waaronder ook Dell en Lenovo als lanceringspartners.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home