Grote serverfabrikanten introduceren Xeon Ice Lake-hardware

Intel's 3rd Gen Intel Xeon Scalable processors (code-named “Ice Lake”) are the foundation of Intel's most advanced, highest performance data center platform optimized to power a broad range of workloads. Intel introduced the new processors and the platform they power on April 6, 2021. (Credit: Tim Herman/Intel Corporation)

De derde generatie Xeon Scalable-chips van Intel vinden al meteen een thuis in nieuwe producten van grote serverfabrikanten. De nieuwe chips verschijnen zo snel in het wild.

Gisteren kondigde Intel zijn derde generatie van Xeon Scalable-chips aan. De serverprocessors zijn gebaseerd op de Ice Lake-architectuur en worden op 10 nm gefabriceerd. Dat zorgt voor een flinke boost in efficiëntie en prestaties. Bovendien stopt Intel nieuwe beveiligingsfuncties in de chip zoals een verbeterde versie van de Software Guard Extensions en Total Memory Encryption, wat een eigen versie van AMD’s Secure Memory Encryption in. HPE, Dell, Lenovo en Cisco lanceren alvast nieuwe producten met de krachtige chips aan boord.

HPE en Dell

HPE pakt meteen uit met acht nieuwe servers gericht op verschillende domeinen. Het gaat om de HPE ProLiant DL360 Gen10 Plus, HPE ProLiant DL380 Gen10 Plus en de HPE ProLiant DL110 Gen10 Plus gericht op de telecommarkt. Voor edge-toepassingen in uitdagende omgevingen voorziet HPE de rugged HPE Edgeline EL8000 Converged Edge-systemen en de HPE Edgeline EL8000T Converged Edge-systemen. De HPE Synergy 480 Gen10 moet dan weer hybride omgevingen ondersteunen. Tot slot pakt HPE uit met de Apollo 2000 Gen10 Plus-servers voor HPC- en AI-workloads. Dat laatste systeem past ook in de HPE Cray EX-supercomputer.

Dell gaat Ice Lake al meteen ondersteunen in zijn nieuwste Dell EMC PowerEdge-servers. Onder andere de veelzijdige Dell EMC PowerEdge R750 krijgt de nieuwe chips aan voord. Die hardware is gericht op database analytics en VDI-toepassingen. Dell speelt ook in op de extra AI-capaciteiten van de Xeon Scalable Gen 3-chips met de Dell EMC PowerEdge R750xa, die geoptimaliseerd is voor AI- en HPC-workloads.

Lenovo en Cisco

Lenovo verfrist zijn ThinkSystem line-up. Bovenaan staat de ThinkSystem SR650 V2-server, gericht op grote ondernemingen met flexibele opslag en I/0. De ThinkSystem ST650 V2 is een compactere variant van die server op maat van bijkantoren. Verder voorziet Lenovo nieuwe servers uitgerust met zijn eigen Lenovo Neptune-koelsysteem. Dat systeem introduceert vloeibare koeling wat efficiënter moet zijn dan traditionele luchtkoeling. In de nabije toekomst plant Lenovo om ook een rugged server met nieuwe Xeon te lanceren.

Cisco tot slot geeft aan dat Intel Xeon Scalable Gen 3 zijn nieuwe Unified Computing System-servers zal aandrijven. In eerste instantie verschijnen er drie nieuwe modellen: de Cisco UCS B200 M6, C220M6 en C240 M6. Betere prestaties en beveiliging ondersteunen tal van workloads waaronder VDI, databases, AI en analytics.

lees ook

10 nm, 40 cores: Intel maakt Xeon opnieuw competitief met AMD Epyc

De talrijke lanceringsproducten illustreren de dominantie van Intel in de markt. Hoewel de fabrikant niet meer alleen aan het voorfront van x86-innovatie staat, blijven Xeon-chips de standaard voor servers van veel fabrikanten. Toch is Intel-hardware geen vanzelfsprekendheid meer. AMD scoort met Epyc en kan ook daar fabrikanten overtuigen om chips in hun servers te integreren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home