Google’s AI-technologie zorgt voor minder file en CO2-uitstoot

verkeerslicht_AI_file

Twee jaar geleden startte Google het project ‘Green Light’ in enkele wereldsteden zoals Manchester, Seattle en zelfs Abu Dhabi. Het project moet zorgen voor een vlotter verkeer, minder licht- en geluidshinder en een dalende CO2-uitstoot.

Tijdens het Sustainability Event ’23 maakte Google de eerste resultaten van Green Light bekend. Meteen kondigde het techbedrijf aan dat meer steden zullen worden uitgerust met de AI-technologie. Google gebruikt machine learning om doorheen de data van Maps te snuisteren en op die manier de wachttijd aan een bepaald verkeerslicht te voorspellen. Door de verkeerslichten automatisch en flexibel te bedienen, kan de verkeersstroom worden geoptimaliseerd.

CO2-uitstoot

Door AI in te zetten om het verkeer mee te regelen, zet Google een grote stap richting het uiteindelijke bedrijfsdoel. Google wil namelijk haar partners helpen om tegen 2030 samen tot één gigaton CO2-uitstoot te verminderen. Tijdens de eerste tests, in 2021, aan vier pilootkruispunten in Israël merkte Google een daling in brandstofverbruik en filetijd van wel tien tot twintig procent, weet Engadget. Sindsdien zijn ook in andere wereldsteden zoals Rio de Janeiro, Manchester en Jakarta pilootprogramma’s opgestart.

Het blijft niet bij die steden. “Vanaf 2024 willen we opschalen naar meer steden”, zegt Yael Maguire, VP Sustainability bij Google. “Volgens onze schatting zou de tijd die een chauffeur stilstaat aan een kruispunt met dertig procent kunnen dalen. Green Light is uniek omdat het schaalbaarder en meer kosteneffectief in vergelijking met alternatieve modellen. In een ideale wereld gebruiken steden de technologie over verschillende kruispunten om zo golven van vlot verkeer te verkrijgen.”

lees ook

Google stopt verbeterde GPU-ondersteuning in Chrome om AI-taken te versnellen

Het voordeel van Google’s AI systeem is dat het werkt met bestaande infrastructuur. “Ingenieurs van steden kunnen de impact al na enkele weken meten. “Zo is de luchtkwaliteit met 18 procent gestegen. Het systeem heeft mee bijgedragen aan een verminderde uitstoot van om en bij de 2,4 miljoen ton CO2. Dat is het equivalent van 500.000 minder benzineauto’s op de baan in één jaar”, weet Maguire.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home