Fujitsu kondigt einde voor mainframes en Unix-systemen aan

Fujitsu

Fujitsu is klaar om afstand te nemen van het verleden, al is het bedrijf niet gehaast. Zowel mainframes als Unix-systemen worden op het einde van het decennium ten grave gedragen.

Tegen het einde van dit decennium stopt Fujitsu met de verkoop van mainframes en Unix-systemen. Ondersteuning voor bestaande toestellen loopt op dat moment nog vijf jaar verder. Tegen 2035 wil Fujitsu zijn handen volledig van de markt gewassen hebben. Het bedrijf verwacht dat relevante klanten tegen dan zeker de overstap naar een moderner alternatief zoals de cloud zullen maken.

Fujitsu kondigde het vertrek al in stilte aan op 14 februari, maar dat bleef onder de radar totdat The Register het oppikte. Concreet stopt de verkoop van mainframes in fiscaal 2030. Unix-servers moeten er een jaar vroeger aan geloven. In 2029 stopt de verkoop, waardoor bijhorende ondersteuning in 2034 verdwijnt.

Hybride IT

De Japanse technologiereus merkt op dat bedrijven die competitief willen blijven, hun kernsystemen moeten herevalueren. De toekomst zit in het hybride IT-model, denkt het bedrijf. Legacy moet met andere woorden verdwijnen.

Heel gehaast is Fujitsu duidelijk niet. In 2024 zal er nog een nieuw model in de GS21 mainframe-line-up verschijnen en ook het Unix-serverportfolio mag nog verfrissingen verwachten. Fujitsu kan de roadmap natuurlijk nog veranderen.

Onder de nieuwe merknaam Fujitsu Uvance zal het bedrijf in de toekomst zijn visie op hybride IT naar buiten brengen. Met Uvance wil Fujitsu klanten toegang geven tot geavanceerde computerkracht zoals HPC via een as-a-Service-model.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home