Europese exascale-computer wordt gebouwd in containers 

De eerste Europese exascale-computer wordt gebouwd in een modulair datacenter dat bestaat uit verschillende containereenheden.  

Duitsland strijkt de eer weg en zal de eerste Europese exascale-computer genaamd Jupiter huisvesten. Deze supercomputer wordt gebouwd in een modulair datacenter dat bestaat uit containereenheden. Dit is een nieuwe aanpak onder leiding van het Jülich Supercomputing Center (JSC). Het voordeel van deze methode is een kortere plannings- en insteltijd in combinatie met lagere bouw- en exploitatiekosten.  

Netwerk van containers

De eerste Europese supercomputer genaamd Jupiter wordt geplaatst in Duitsland en krijgt een bijzondere huisvestiging. Het Jülich Supercomputing Center (JSC) heeft de leiding over het project en hanteert een nieuwe aanpak om de infrastructuur van Jupiter te plaatsen, in containers. Volgens JSC zal het complex bestaan uit ongeveer vijftig containermodules over een oppervlakte van meer dan 2.300 vierkante meter.  

lees ook

Nieuwe Europese exascale-computer krijgt AMD MI300 aan boord

De containermodules omvatten naar verwachting twintig IT-modules, vijftien stroomtoevoermodules en tien logistieke modules. De racks met de infrastructuur van Jupiter zullen in de containers worden geïntegreerd alvorens deze geleverd worden. Dit gebeurt samen met de koeling, stroom, netwerken en bekabeling. Op die manier verlagen ze het risico op fouten die pas na de installatie ontdekt worden.  

Supercomputers in Europa

Jupiter, aangekocht door de European Hih Performance Computing Joint Undertaking (EuroHPC JU), zal de eerste exascale computer in Europa zijn die staat is om meer dan één exaflop uit te voeren. Naast Jupiter, die de eer krijgt om als eerste gehuisvest te worden, staan er nog enkele supercomputers op de planning voor Europa: Daedalus in Griekenland, Levente in Hongrije, Caspir in Ierland en EHPCPL  in Polen.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home