Eerste ‘draagbare’ kwantumcomputer verschijnt in Japan

kwantum

Het Chinese bedrijf SpinQ start de verkoop van de draagbare kwantumcomputers Gemini Mini, Gemini en Triangulum in Japan. Al is ‘draagbaar’ een relatief begrip voor apparaten die veertien tot 44 kilogram wegen.

SpinQ onthulde zijn eerste generatie draagbare supercomputers op 15 december. De Gemini Mini, Gemini en Triangulum moeten kwantumcomputingtechnologie toegankelijker maken voor een breder publiek en het Chinese bedrijf richt zicht voornamelijk op educatieve gebruikstoepassingen. Het kleinste toestel van de drie is nu beschikbaar voor commerciële verkoop in Japan.

We omschrijven Gemini Mini, Gemini en Triangulum als ‘draagbare kwantumcomputers’, maar eigenlijk zijn beide termen voer voor discussie. Te beginnen met de draagbaarheid: Gemini Mini meet slechts 200 × 350 × 260 mm, maar weegt wel veertien kilogram. De Gemini Mini en Triangulum leggen meer dan veertig kilogram in de weegschaal. Met ‘draagbaar’ bedoelt SpinQ dus dat ze passen op of onder je bureau, maar je sleurt ze niet zomaar mee.

gemini mini spinq
Gemini Mini. Bron: SpinQ

Qubits

Ook halen de toestellen maar net het minimum aan rekenkracht om een kwantumcomputer genoemd te mogen worden. Gemini Mini en Gemini zijn 2-qubitsystemen; de software kan tot maximaal acht qubits simuleren. Triangulum beschikt over 3-qubits en kan veertig bewerkingen per qubit uitvoeren. De toestellen steunen op kernmagnetische resonantie.

lees ook

Kwantumcomputers: verre droom of actueel gevaar?

Ter vergelijking: de supercomputers van IBM en Google tellen 433 qubits. Complexe cryptografische puzzels oplossen zit er voor een toestel van SpinQ dus niet in. De toestellen zijn eerder geschikt voor wie de basisprincipes van kwantumcomputing onder de knie wil krijgen.

Nog niet voor de massa

Omgerekend van Japanse yen naar euro gaat de Gemini Mini voor ongeveer 7622,5 euro over de toonbanken. De Gemini en Triangulum hebben een veel hoger geschat prijskaartje van respectievelijk 39.000 en 54.000 euro. Zeggen dat SpinQ kwantumcomputing naar de massa brengt, is dus nog veel te sterk uitgedrukt.

In een onderzoekpaper uit 2021 schreef het bedrijf dat het op termijn mogelijk moet zijn om gesimplificeerde kwantumcomputers voor minder dan 5000 euro aan te bieden. Volgende generaties kunnen misschien toegroeien naar een democratischer prijspunt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home