Amerikaanse overheid waarschuwt voor gevaren van kwantumcomputers

kwantum

Bedrijven moeten nu al inzetten op kwantumcryptografie om data en communicatie in de toekomst te kunnen beschermen tegen kwantumcomputers.

De bredere acceptatie van kwantumcomputers in onze maatschappij brengt veel nieuwe mogelijkheden, maar ook risico’s met zich mee. Vooral dat laatste stukje wil de Amerikaanse overheid in een onderzoeksrapport van het NIST (National Institute of Standards and Technology) duidelijk maken.

“Wacht niet tot onze politieke tegenstanders actieve kwantumcomputers in gebruik hebben”, klinkt de duidelijke boodschap. Vermoedelijk verwijst de Amerikaanse overheid hier naar China, waar men ook zeer actief onderzoek voert naar kwantumtechnologie.

Moeilijke wiskunde

Veel bedrijven maken vandaag de dag gebruik van encryptiesleutels om data en communicatieverkeer te versleutelen. Een encryptiesleutel is in feite een mathematisch probleem dat zo complex is dat zelfs de meest krachtige computer het niet opgelost krijgt.

Maar kwantumcomputers worden echter met de dag krachtiger en het zal dus niet lang meer duren vooraleer ze huidige encryptiesleutels kunnen kraken. Dat zou van kwantumcomputers ook zeer gevaarlijke spionagewapens maken, als ze voor dat doeleinde zouden ingezet worden.

Standaard voor kwantumcryptografie

De Amerikaanse overheid wil zelf de kar trekken in de ontwikkeling van kwantumbeveiliging. NIST plant tegen 2024 een eerste algemene standaard uit te rollen voor kwantumcryptografie. Die standaard zal gebaseerd zijn op vier verschillende kwantumalgoritmes.

Om die standaard vanaf 2024 vlot te kunnen implementeren, moeten bedrijven met gevoelige data nu al de nodige voorbereidingen beginnen treffen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home