Duitsland laat 5G-uitrol met Huawei toe

5G antenne

Duitsland geeft niet toe aan Amerikaanse druk en ziet geen bezwaren in de uitrol van 5G-netwerken samen met Huawei. Het land geeft wel aan dat infrastructuurleveranciers aan strikte veiligheidsvoorwaarden moeten voldoen.

De VS proberen al geruime tijd om bondgenoten te overtuigen Huawei te laten vallen. ’s Werelds grootste telecom-infrastructuurprovider zou volgens hen meewerken met de Chinese inlichtingendiensten. De Amerikanen kwamen nooit met bewijs op de proppen en Europese landen lieten zich nog niet al te hard leiden door de claims. Duitsland, dat een Europese voortrekkersrol speelt inzake cybersecurity en privacy, laat zijn providers nu officieel toe om in zee te gaan met Huawei voor de uitrol van 5G. Dat weet Reuters.

Certificaat

De Duitsers zijn niet blind voor eventuele risico’s, maar zien Huawei niet als een exceptioneel gevaar. Omdat het 5G-netwerk kritieke infrastructuur wordt, gaan er wel veiligheidsmaatregelen gepaard met de uitrol. Zo moeten apparatuurleveranciers een betrouwbaarheidscertificaat krijgen dat providers in staat zal stellen juridische actie te ondernemen wanneer er toch onregelmatigheden worden ontdekt. De Duitse cyberbeveiligingsdienst zal die certificaten voor kritieke toestellen uitdelen.

Europa maakte eerder al een analyse van de uitdagingen voor 5G. In dat rapport waarschuwde de EU voor de risico’s die gepaard gaan met de uitrol van een netwerk op basis van buitenlandse apparatuur. De bedenkingen bleven algemeen en Huawei werd nooit bij naam genoemd. Het lijkt er dus stilaan op dat het Chinese bedrijf aan Europese providers wel goede klanten zal overhouden. Bij ons is de discussie niet zo relevant zolang de verschillende overheden elkaar liever met de vinger wijzen dan de 5G-veiling op te starten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home