Dell EMC lanceert PowerStore: opslag en compute in één doos

Dell EMC pakt uit met Powerstore: een opslagplatform dat enterprise-capaciteiten naar een midrange-omgeving moet brengen. PowerStore-software komt beschikbaar op PowerStore-servers, maar kan ook gevirtualiseerd worden. Prestaties en flexibiliteit staan centraal.

Dell EMC PowerStore is een nieuw opslagplatform dat flexibiliteit en veelzijdigheid in een all-flash-oplossing naar het middensegment moet brengen. Het platform komt in eerste instantie beschikbaar als onderdeel van Dell EMC-serverhardware met een variëteit aan capaciteiten, maar is in essentie software defined. Dat betekent dat PowerStore op termijn ook als software-oplossing zal verschijnen voor andere compatibele hardware.

Twee in één

PowerStore heeft als doel om alle data-operaties te centraliseren in één flexibele omgeving. Een PowerStore-array ondersteunt niet alleen snelle data-opslag, maar ook performance-gerelateerde workloads zoals analytics. De array biedt plaats voor onder andere databases, VM’s en containers naast de klassieke data-toepassingen zelf. Dell EMC gaat ervan uit dat wie nood heeft aan een snelle opslag-array, dergelijke workloads wil uitvoeren met die data. Het voorziet zo de nodige compute rekenkracht om dat meteen binnen de array te doen.

“Dell heeft PowerStore van de grond op gebouwd”, vertelt Caitlin Gordon van Dell EMC aan Techzine. “We hebben jaren aan dit product gewerkt. Voordien moesten klanten kiezen tussen operationele hardware of data-opslag. PowerStore lost dat probleem op door beide te combineren.”

Specificaties

Langs de hardwarekant is PowerStore vandaag een 2U-server met dual controllers. De server in kwestie bevat 25 2,5 inch-slots met ondersteuning van maximaal 15,36 TB per NVMe-drive, of Optane-drives met maximaal 750 GB aan capaciteit. Je kan zo tot 2,8 petabytes aan data kwijt in een node, met maximaal acht active-active-nodes goed voor een totale capaciteit van 11,3 PB.

Een PowerStore-appliance is verder voorzien van twee controllers. De server biedt met andere woorden active-active-back-up. Dell EMC is trots op de gegarandeerde 4:1 deduplicatie van de data. Die deduplicatie staat standaard ingeschakeld en heeft volgens Dell EMC geen enkele impact op de prestaties. De all flash PowerStore-Array is volgens Dell EMC zeven keer sneller met een drie keer lagere latency dan vorige all flash-oplossingen in het midrange-segment.

Autonomie

PowerStore krijgt verder functionaliteit mee die we eerder al zagen in de eind vorig jaar geïntroduceerde PowerOne-server. Denk daarbij aan autonome functies zoals migratie, load balancing, de creatie van volumes of de uitrol van veelgebruikte configuratie-instellingen. Breid je een PowerStore-array uit met extra hardware, dan detecteert PowerStore dat automatisch en balanceert het de infrastructuur op basis van de nieuw toegevoegde hardware.

CloudIQ moet dan weer extra inzichten bieden op het gebruik van de infrastructuur. Met die toepassing wil Dell EMC je bijvoorbeeld waarschuwen voor je tegen de limieten van de opslagcapaciteit of prestaties aanloopt. CloudIQ wordt breder geïntegreerd dan PowerStore, en komt beschikbaar over alle relevante toestellen van Dell.

AppsOn

Je kan PowerStore gewoon als OS op een PowerStore-server draaien, maar dat hoeft niet. Dell EMC voorziet een alternatief onder de naam AppsOn. PowerStore zelf draait met AppsOn als besturingssysteem op een Vmware ESXi-hypervisor op de serverhardware. Die hypervisor maakt dynamisch plaats voor andere toepassingen die zo rechtstreeks op het toestel draaien, en niet boven op het PowerStore-OS zelf.

Zo zorgt PowerStore voor het beheer van de data, terwijl je op hetzelfde toestel ook andere workloads zoals VM’s of containers kan draaien, die dan gebruik maken van data op de door PowerStore beheerde opslag. AppsOn is in eerste instantie gericht op Edge-scenario’s waarbij de fysieke voetafdruk van infrastructuur belangrijk is, en klanten liefst zoveel mogelijk capaciteiten in één centraal toestel combineren. Omdat je in essentie een computeserver en een storage-array in één doos hebt, win je natuurlijk ook wat latency betreft.

Dell maakt PowerStore beschikbaar binnen zijn Dell Technologies On Demand-portfolio. Verder maakt Dell EMC het aanbod onderdeel van het Future-Proof-programma, wat concreet betekent dat je de hardware eenvoudig kan upgraden. In het licht van flexibiliteit van PowerStore betekent dat dat je bijvoorbeeld een controller kan upgrade naar een systeem met een krachtigere gpu, zonder dat dat impact heeft op de data in de array. Dell EMC PowerStore is per direct beschikbaar en komt later deze zomer naar de Power One-infrastructuur.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home