Consortium biedt op aanbesteding om satellietinternet in Europa te realiseren

europa

Airbus en Thales Alenia Space willen de satellieten maken, Eutelsat, Hispasat en SES zullen de satellieten exploiteren.

De Europese Unie heeft een aanbesteding open staan voor de ontwikkeling van de Iris²-constellatie aan beveiligde communicatiesatellieten. Belga meldt dat verschillende Europese spelers zich nu verenigen om een bod uit te brengen. Airbus en Thales Alenia Space zullen instaan voor het maken van de hardware. De lijst met uitbaters is groot: Deutsche Telekom, Eutelsat, Hispasat, Hisdesat, OHB, Orange, SES, Telesapzio en Thales.

Het consortium hoopt dat het bod kmo’s over de streep kan trekken om een samenwerking te overwegen. Het doel is duidelijk: “De Europese ruimtevaartsector innovatiever en concurrerender maken en nieuwe bedrijfsmodellen mogelijk maken”.

Iris² is het derde satellietproject van de EU na Galileo (positiebepaling) en Copernicus (klimaat). In totaal worden 170 satellieten in lage baan om de aarde gelanceerd tussen 2025 en 2027 en Europa in staat stellen om veilige verbindingen te leggen.

Er is sprake van militair gebruik in het persbericht, maar het consortium richt zich ook tot iedere Europeaan. Het wil een einde maken aan gebieden zonder breedbandverbindingen. Dat kan vandaag grotendeels al via Starlink van SpaceX. Het Amerikaanse bedrijf biedt in heel België en het merendeel van Europa zijn satellietinternet aan sinds eind 2021.

In totaal gaat het project zes miljard euro kosten, waarvan 2,4 miljard euro door Europa wordt betaald. Daar bovenop voorziet het Europese Ruimteagentschap 750 miljoen euro. De rest van het bedrag wordt door de particuliere sector op tafel gelegd. Op dat deel bereidt bovenstaand consortium nu een bod.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home