Cloudflare: “Prestatie per watt-verhouding Intel Xeon is onaantrekkelijk”

AMD Epyc Milan server

Voor zijn nieuwe servers kiest Cloudflare voor de Epyc-chips van AMD. De Xeon-alternatieven van Intel verbruiken veel te veel energie om competitief te zijn.

CDN- en beveiligingsspecialist Cloudflare kiest opnieuw AMD Epyc voor zijn nieuwe servers. In een uitgebreide blogpost maakt het bedrijf een vrij vernietigende analyse van de Intel Xeon Ice Lake-servers vergeleken met AMD Epyc Milan. Cloudflare bouwt zelf de servers voor zijn diensten en werkt aan een refresh voor de toestellen die op meer dan 200 locaties wereldwijd staan. Daartoe maakte het bedrijf de analyse van prestaties en efficiëntie.

Onaantrekkelijke prestatieverhouding

Intel Xeon Ice Lake blijkt op het vlak van prestaties absoluut competitief met AMD Epyc Milan, maar de efficiëntie ligt veel te laag. Per server ligt het stroomverbruik honderden watt hoger bij Intel vergeleken met AMD. Dat noemt Cloudflare zelf een enorm verschil, waaruit de conclusie volgt dat de verhouding van prestaties per watt bij Intel onaantrekkelijk is.

lees ook

10 nm, 40 cores: Intel maakt Xeon opnieuw competitief met AMD Epyc

Om je een idee te geven van hoe inefficiënt de Intel-hardware precies is: voor de opslag besloot Cloudflare om over te stappen van drie 960 GB SSD’s van Samsung naar twee 1,92 TB-drives. Dat geeft het bedrijf meer capaciteit maar bespaart ook zes watt aan verbruik. In dat opzicht is een verschil van honderden watt immens.

Druk op Intel

De analyse toont enerzijds aan hoe goed de AMD Epyc-chips zijn en illustreert langs de andere kant hoe Intel zijn voorsprong heeft verkwanseld. Intel mag dan wel dominant zijn in serverland, die positie lijkt steeds meer op legacy te steunen. Momenteel werkt Intel aan Saphire Rapids: een nieuwe generatie van Xeon-chips. De vergelijking van Cloudflare toont aan dat een grote sprong voorwaarts dringend is.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home