Citymesh werkt aan netwerk van 70 drones om hulpdiensten te ondersteunen

In een wereldprimeur krijgen politiebureau’s en brandweerkazernes verspreid over heel België Drones-in-a-Box (DiaB) ter beschikking.

Na proeftrajecten sinds 2018 in Kortrijk (Fluvia), Brussels Airport Company (BAC)  en Port of Antwerp-Bruges heeft Citymesh in de zomer van 2022 de eerste volledige integratie afgerond in Genk. Het project krijgt de naam Citymesh Sense. Op termijn wil het schalen naar 70 drones.

Het doel is een drone grid creëren over heel België als tool voor de nooddiensten. Iets wat nog nergens anders in de wereld bestaat, aldus Citymesh. In elk van de 35 hulpverleningszones zullen er twee Drones-in-a-Box (DiaB) beschikbaar zijn volgens Hans Similon, General Manager bij Citymesh Safety Drones

Vanuit verschillende Remote Operations Centers zijn piloten 24/7 beschikbaar om de vluchten uit te voeren en in te grijpen zodat de hulpdiensten de juiste beelden op het juiste moment krijgen. De veiligheid van de vluchten wordt gewaarborgd door een Unmanned Traffic Management (UTM) platform waarin alle vluchten wordt gelogd en gecoördineerd.

5G-netwerk en AI

Citymesh CEO Mitch De Geest, zelf al meer dan 20 jaar brandweerman, kent de werking van onze nooddiensten dus goed en weet waar hun middelen vaak tekortschieten. “Met Sense zitten we op het kruispunt van drie kennisvelden (5G, drones en hulpdiensten).”

“Het is dan ook niet meer dan een logische stap voor Citymesh om na het pilootproject meteen het eerste drone grid ter wereld te lanceren, ter ondersteuning van de nooddiensten. Zo komen mijn grootste passies mooi samen,”

lees ook

Citymesh mag van het BIPT een TETRA-netwerk uitrollen

Tot op vandaag weten hulpdiensten vaak niet wat hen te wachten staat op het moment dat ze uitrukken. In die eerste chaos verliezen ze kostbare tijd. Zodra de nooddiensten een oproep krijgen, kan een drone automatisch opstijgen en naar de plaats van de ramp vliegen om nauwkeurige beelden te maken.

Die beelden worden over een 5G-netwerk van Citymesh naar de alarmcentrale en hulpverleners gestuurd. Ze worden daarenboven verrijkt met behulp van Artificiële Intelligentie (AI). Zo kunnen de drones automatisch rookpluimen detecteren, maar ook bijvoorbeeld brandhaarden en personen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home