Chinese chipfabrikant Loongson neemt de handschoen op tegen AMD en Intel

chips loongson

In 2023 lanceert Loongson zijn nieuwe generatie 3A6000 CPU’s. Die moeten de prestaties van Intel Tiger Lake en AMD Zen 3 kunnen evenaren.

Loongson kondigde zijn nieuwste generatie processoren aan tijdens een recente conferentie. De Chinese chipfabrikant wil zijn voet graag naast Intel en AMD kunnen zetten en met de next-gen 3A6000 komen ze weer een stapje dichter bij die doelstelling.

Een eerste variant met 16 kernen zal vanaf 2023 beginnen verscheept worden naar hardwarefabrikanten, een 32-core versie verschijnt volgend het lanceringsschema in het najaar. In 2024 zou de volgende generatie 3A7000 al moeten volgen, met maximaal 64 kernen.

Intel Tiger Lake

Loongson claimt dat dankzij een nieuwe Dragon-architectuur die de single-core prestaties met 68 procent verbetert, zijn processoren nu op hetzelfde niveau zitten als Intel Tiger Lake en AMD Zen 3 CPU’s. Die claims komen wel voort uit interne tests van de fabrikant en zijn nog niet met externe benchmarktests geverifieerd.

Naar informatie over kloksnelheden en geheugen is het ook nog zoeken. The Register merkt op dat de prestaties vergelijkbaar zijn met de elfde generatie Intel Core en AMD Ryzen 5000 CPU’s, de generaties die in 2020 lanceerden.

Strategisch belang

Loongson lijkt dus langzaam maar zeker de kloof met Intel en AMD te dichten. Dat heeft een groot strategisch belang voor de Chinese techindustrie. De strenge handelsrestricties opgelegd door de Verenigde Staten maken het voor Chinese chipfabrikanten moeilijk om aan de benodigde componenten te geraken.

China zoekt dus naar een manier om onafhankelijker te worden van westerse technologie. Loongson kan zo dus een belangrijk uithangbord worden voor de sector.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home