Beveiliging 5G-netwerken vraagt tien procent van IT-budget

mobiele antenne 5G

Uit een onderzoek van Trend Micro blijkt dat de meeste bedrijven tot tien procent van het totale IT-budget uitgeven aan de beveiliging van hun private 5G-netwerken.

Wanneer het over de voordelen van 5G gaat, is de hogere graad van beveiliging een argument dat vaak genoemd wordt. Een privaat 5G-netwerk biedt hierbij nog extra voordelen, aangezien je als gebruiker dan op een eigen stukje netwerk zit dat je niet met anderen hoeft te delen. Toch vraagt ook deze constructie investeringen in beveiliging, concludeert Trend Micro na een onderzoek bij 150 (grote) bedrijven.

72 procent van de ondervraagde bedrijven is van mening dat de standaardbeveiliging van 5G-technologie goed is. Dat betekent echter niet dat aanvallers niet kunnen binnendringen, dus zijn bijkomende investeringen nodig. Vandaag de dag neemt 5G-beveiliging vijf tot tien procent van het totale IT-budget. Trend Micro voorspelt dat in de toekomst steeds hogere bedragen tegen de beveiliging van 5G zullen worden aangegooid.

Voor 35 procent is veiligheid een belangrijk argument om 5G te kiezen, na onder meer snelheid en kostenefficiëntie. Zichtbaarheid van de beveiliging (75%), risico- en controlebeheer (65%) en verbeterd en gestroomlijnd waarschuwingssysteem (49%) zijn de voornaamste beveiligingseisen voor private 5G-netwerken.

Gedeelde verantwoordelijkheid

De overkoepelende conclusie die Trend Micro trekt is dat de beveiliging van private 5G-netwerken een gedeelde verantwoordelijkheid is tussen operatoren en gebruikers. Het is langs de ene zijde de plicht van de operatoren om voldoende basisbeveiliging in de apparatuur te bouwen. Maar wie gebruik maakt van die netwerken, dient ook de nodige maatregelen te nemen. Authenticatie, toegangscontroles en bescherming tegen valse basisstations zijn de meest genomen maatregelen langs gebruikerszijde.

België is relatief laat uit de startblokken geschoten met de ontwikkeling van (private) 5G-netwerken, maar nu zien we ons land een flinke tussensprint maken. Eén op vijf grote Belgische bedrijven overweegt een privaat 5G-netwerk op poten te zetten, volgens een recente rondvraag van Beltug. Hoe die netwerken goed te beveiligen, zal dus ook onder Belgische bedrijven een steeds belangrijker thema worden.

lees ook

België demarreert in de 5G-race: van rode lantaarn naar geprezen koploper

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home