Besmetting in WD-fabriek vernietigt minstens 6,5 miljard gigabytes aan opslag

SSD flash geheugen

SSD-prijzen kunnen vijf tot tien procent klimmen door een tekort in Q2 2022 omwille van de contaminatie in de Western Digital-fabriek.

Western Digital meldt dat bepaalde materialen in twee van zijn fabrieken in Japan besmet raakten. Resultaat: minstens 6,5 exobytes (6,5 miljard gigabytes) aan NAND-geheugen voor onder andere SSD’s kunnen de vuilbak in. Onder Western Digital vallen de merken WD, SanDisk, G-Technology (vandaag bekend als SanDisk Pro) en HGST.

De contaminatie gebeurde volgens persagentschap Reuters in fabrieken die Western Digital samen met Kioxia uitbaat, een van ’s werelds grootste producenten van flash- en solid state-geheugen. Kioxia heeft ondertussen ook een uitgebreid statement verspreid met meer informatie over de getroffen fabrieken.

Het bedrijf rekent op een spoedig herstel, maar deelt niet mee of de productie vandaag opnieuw actief is.

De impact op Western Digital is alvast significant. Het bedrijf verscheepte 24 exobytes opslag in Q4 2021. Potentieel is er voor Q1 2022 ongeveer 27 procent verloren gegaan door de besmetting.

Wells Fargo analist Aaron Rakers meldt aan The Register dat er in Q4 2021 nog vraag was naar 160 exobytes NAND. Indien dezelfde vraag er opnieuw is dit kwartaal, wordt vijf tot tien procent van de markt niet bediend afhankelijk hoe snel de fabrieken opnieuw operationeel zijn. De kans is daarom groot dat de NAND-prijzen de komende periode vijf tot tien procent zullen stijgen.

lees ook

Waarom een professionele SSD meer geld kost

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home