85 procent Belgische bedrijven heeft geen overzicht over softwaregebruik

Slechts een kwart van de Belgische bedrijven heeft volledig zicht op hun softwaregebruik en licentiekosten. Meer dan de helft denkt dat ze minstens tien procent zouden kunnen besparen met beter inzicht. 

Uit een onderzoek van Insight Enterprises blijkt dat Belgische bedrijven een groot gebrek aan inzicht hebben in hun softwaregebruik. Slechts een kwart van de bedrijven heeft volledig zicht op hun licentiekosten. De meeste andere ondernemingen hebben alleen kennis op afdelings- of teamniveau en zes procent van de bedrijven heeft helemaal geen inzicht. 

Gebrek aan overzicht

Meer dan de helft van de bedrijven denkt dat ze minstens tien procent op hun softwarelicentiekosten zouden kunnen besparen als ze beter wisten waar ze hun geld aan uitgeven. Het onderzoek wijst ook op de terughoudendheid van bedrijven om te investeren in softwaretools voor het monitoren van hun toepassingen. Hoewel SAM-tools (Software Asset Management) beschikbaar zijn, zegt 84 procent van de bedrijven dat ze geen of slechts gedeeltelijke zichtbaarheid en controle hebben over hun softwareapplicaties. 

Insight – overzicht licenties en softwaregebruik

Toenemende complexiteit

Het aantal softwaretoepassingen binnen organisaties is de afgelopen drie jaar sterk gegroeid. Twee derde van de bedrijven gebruikt nu meer toepassingen dan voorheen, wat de complexiteit en de kosten voor softwarelicenties verder doet toenemen. 

David Steppe, Head of Sales and Business bij Insight Belgium, benadrukt dat bedrijven die SAM-tools inzetten beter in staat zijn om kosten te besparen. Hij schat dat meer dan 30 procent van de uitgaven aan desktopsoftware en SaaS-software onderbenut of verspild wordt. Met een SAM-tool kunnen bedrijven dubbele uitgaven, ongebruikte licenties en overlappende software snel identificeren. 

Insight – Aantal softwaretoepassingen

Ondanks de voordelen van SAM-tools, gebruikt 90 procent van de bedrijven momenteel geen enkele vorm van deze tools. Voor organisaties die terughoudend zijn om deze tools zelf te implementeren en beheren, biedt een beheerde SAM-service een oplossing. Deze diensten geven bedrijven inzicht in hun softwaregebruik, betere controle over licentiekosten en vereenvoudigde naleving van compliance-eisen, zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over de technische aspecten van de implementatie. 

lees ook

IT-valstrikken bij kmo’s: het staat in de strategie geschreven

Volgens Howard Daws, Strategy and Solutions Lead for Technology Lifecycle Services bij Insight, kunnen bedrijven die de juiste tool implementeren en combineren met effectief gegevensbeheer en SAM-expertise aanzienlijke efficiëntieverbeteringen behalen. Dit maakt middelen vrij voor continue innovatie binnen de IT-afdeling. 

De cijfers laten zien dat er een dringende behoefte is aan beter softwarebeheer in Belgische bedrijven om kosten te beheersen en flexibel te blijven in een snel veranderende technologische omgeving. 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home