België investeert 20 miljoen euro in 5G-projecten

private 5G in belgië

In totaal werden 21 pilootprojecten geselecteerd na een eerdere oproep vorig jaar. Orange is de grootste slokop met 11 projecten op zijn netwerk.

Vorig jaar kondigde de Federale overheid al aan om geld te investeren in nationale 5G-pilootprojecten. Minister van Telecommunicatie Petra De Sutter wilde de opgelopen achterstand inhalen door het jarenlange uitstel van de 5G-veiling.

Aan Belga meldt De Sutter dat de 21 projecten die vandaag worden voorgesteld een belangrijke etappe zijn in de inhaalbeweging. “Het gaat stuk voor stuk om innovatieve toepassingen. Een van de projecten zal onze brandweer- en reddingsdiensten bijvoorbeeld in staat stellen om snel de locatie van een brand in beeld te brengen, door een drone naar de locatie van een noodoproep te sturen.”

“Een ander project zal beter toezicht op het verkeer mogelijk maken en zorgen voor meer verkeersveiligheid, dankzij onmiddellijke waarschuwingen voor ongevallen of het gebruik van intelligente verkeerslichten.”

Volgens de minister moeten de projecten aan het publiek tonen dat 5G naast een economische ook een maatschappelijke impact kan hebben.

lees ook

De controverse voorbij: is 5G gevaarlijk of niet?

Orange als grote slokop

Orange is de belangrijkste winnaar in het subsidieproject. Het haalde 11 van de 21 projecten op zijn netwerk. Volgens de telecomprovider wil het tegen 2025 minstens 90 procent van de bevolking van 5G voorzien.

Hieronder kan je in detail elk van de elf projecten terugvinden:

 • Mobiele chirurgische samenwerking en assistentie van overal:
  Barco Nexxis live is een softwareoplossing waarmee externe deskundigen in realtime kunnen communiceren met chirurgen en het team in de operatiekamer. 5G zal toegang bieden tot alle gegevens en beelden in de operatiekamer en laat de externe deskundige toe om via video, maar ook via annotaties, te communiceren en instructies te geven.
 • Flanders Smart Fieldservices 4 Emergency assistance, healthcare and public safety:
  e-BO Enterprises, POM West-Vlaanderen, Jan Yperman Ziekenhuis, Howest, KU Leuven en Orange Belgium analyseren verschillende toepassingen van 5G op het vlak van hulpdiensten, de gezondheidszorg en de openbare veiligheid.
 • Flanders Smart Fieldservices 4 Unmand Inland Shipping:
  Een consortium tussen Seafar, POM West-Vlaanderen, e-BO Enterprises en Orange Belgium zal 3 ‘watertrucks’ uitrusten met 5G en de mogelijkheden van de kapitein op afstand optimaliseren via Virtual Reality.
 • Op afstand bediend containerbinnenvaartschip:
  Seafar en Orange Belgium hebben samen de ambitie om het huidige netwerk te benchmarken naar een 5G SA-capaciteit met een verhoogde bandbreedte, dekking en latentie. Het doel is om verschillende op afstand bediende binnenschepen voor containervervoer op het Albertkanaal uit te rusten, met de optie om de technologie later uit te breiden naar een grotere vloot.
 • Flexproductie:
  EVS Broadcast Equipment zal samen met Orange Belgium een audiovisuele productiestroom op afstand over 5G tot stand brengen tussen de evenementenlocatie en het gecentraliseerde productiecentrum. Dat zal de flexibiliteit van producties op afstand verhogen en de kosten en milieu-impact verminderen.
 • Communiceren zonder grenzen: ​i-mens & Orange Belgium zullen een 5G-netwerk opzetten om prioritaire oproepen voor thuiszorgmedewerkers te verzekeren. Deze instant communicatie ondersteunt anderstalige medewerkers om te communiceren met behulp van vertaalsoftware en videocalls met live vertaalde transcripties. Zij kunnen hiermee communiceren met hun collega’s en begeleiders of cliënten.
 • Slimme Stad – Een slimme stad is een veilige stad:
  Securitas zal, in samenwerking met Robovision en Orange Belgium, draadloze 5G-connectiviteit gebruiken om toegang te krijgen tot beelden vanuit meerdere hoeken om zo bij te dragen tot een verbeterd ‘situationeel bewustzijn’, ‘menigtecontrole’ en ‘mobiliteit’.
 • 5G voor industriële drone-inspecties:
  SkyeBase en Orange Belgium willen samen drone-inspecties van industriële infrastructuur ontwikkelen op een veilige, efficiënte en kwaliteitsvolle manier met behulp van 5G.
 • 5GENIBUS:
  TRES.city, Keysight Technologies en Orange Belgium werken samen om een 5G-gebruikssituatie te realiseren voor autonome en geconnecteerde voertuigen voor openbaar vervoer in Leuven.
 • Missiekritisch en veiligheidscommunicatienetwerk voor Belgische Defensie:
  Het programma richt zich op de analyse van het gebruik van 5G-privénetwerken voor missiekritische communicatie bij Defensie. Deze netwerken worden gebruikt voor basisoperaties en beveiliging, voor logistieke en technische ondersteuning en als onderdeel van crisisplannen.
 • 5G-automatiseringsplatform:
  ​Het doel van dit project is om in samenwerking met Orange Belgium automatiseringsmogelijkheden te ontwikkelen voor 5G-gebruikssituaties op een opkomend Ericsson-platform.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home