Belgische en Nederlandse wifi wordt sneller dankzij vrijgave 6 GHz-spectrum

België en Nederland geven het onderste gedeelte van de 6 GHz-frequentiebrand vrij. De beslissing zorgt ervoor dat compatibele toestellen eindelijk de Wifi 6E-standaard kunnen gebruiken.

De Europese Unie kondigde eerder dit jaar aan een deel van het 6 GHz-spectrum te zullen openstellen voor vrij gebruik. Als deel van de Europese Unie geven België en Nederland gehoor aan die beslissing. België gaf de frequentieband eind oktober vrij. In Nederland is de beslissing nog maar recent gevallen.

Wifi 6E

Wifi 6E is een uitbreiding van de actuele Wifi 6-standaard. Toestellen die Wifi 6E ondersteunen, gebruiken radiospectrum rond de 6 GHz bovenop de klassieke 5 GHz en 2,4 GHz-frequentiebanden.

lees ook

Wifi 6 en Wifi 6E: wat is het en waar is de 802.11 naartoe?

In het gebruik zorgt het 6 GHz-spectrum in combinatie met Wifi 6E ervoor dat draadloze snelheden de hoogte inschieten. De hogere frequentie maakt immers grotere doorvoersnelheden mogelijk. Bovendien geeft Wifi 6E meer mogelijkheden op drukke locaties, aangezien de capaciteit van de frequentieband hoger is. Daar staat dan weer tegenover dat het bereik iets beperkter is.

Europese doelstellingen

De vrijgave is een stap in de richting van de Europese gigabitsamenleving. De Europese Unie zal nog meer actie moeten ondernemen om de doelstellingen voor 2030 te behalen. Tegen die tijd wil de EU van Europa het meest geconnecteerde continent maken. Daarbij zijn de doelstellingen om iedereen van gigabit-internet te voorzien en overal over 5G te beschikken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home