EU keurt spectrumgebruik voor Wifi 6E goed

wi-fi 6 easymesh

De Europese Unie stelt een deel van het 6 GHz-spectrum ter beschikking voor vrij gebruik. Daardoor kunnen routers in de unie legaal de extra functies van Wifi 6E ondersteunen.  

Wifi 6E-routers kunnen in Europa legaal de 6 GHz-frequentieband gebruiken. De Europese Unie besliste daartoe om 500 MHz aan bandbreedte vrij te geven rond de 6 GHz-band. Het frequentieblok van 5.925 MHz tot 6.425 MHz maakt draadloze gigabit-verbindingen mogelijk.

Het wordt met name benut door de Wifi 6 Enhanced (Wifi 6E)-standaard. Die bouwt verder op Wifi 6 maar benut naast de traditionele banden op 2,4 GHz en 5 GHz ook de 6 GHz-frequentie. Dat radiospectrum wordt weinig gebruikt, zodat er weinig storing op zit. Bovendien impliceert de hoge frequentie een hoge doorvoercapaciteit. Daar staat tegenover dat de 6 GHz-band redelijk snel geabsorbeerd wordt door objecten en muren, waardoor technologieën als beamforming essentieel zijn voor een degelijk bereik. Dicht bij de router zorgen Wifi 6E en de 6 GHz-band echter voor hoge draadloze snelheden.

Meer mogelijk

Het vrijgegeven blok van 500 MHz faciliteert Wifi 6E maar er is meer mogelijk. Andere regio’s in de wereld reserveerden al meer spectrum voor de technologie. Onder andere de VS en Zuid-Korea voorzien 1.200 MHz aan vrij spectrum tussen 5.925 MHz en 7.125 MHz. Meer spectrum betekent opnieuw meer bandbreedte en dus hogere snelheden.

De beslissing van de EU is in ieder geval een stap in de goede richting. Ze maakt Wifi 6E-routers ook bij ons relevant. Wie nieuwe netwerkhardware zoekt, kan dus met Wifi 6E aan de slag, op voorwaarde dat de cliënt-toestellen ook compatibel zijn natuurlijk.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home