Aruba-switches vernietigen zichzelf via softwarebug

Snelle aftelklok naar fatale fout

aruba tijdsbom

Switches uit de 6300- en 6400-reeks van Aruba maken hun eigen opslag kapot na een ondermaatse software-update. Snel patchen is essentieel, aangezien de foutieve code de levensduur van de hardware drastisch inkort.

Netwerkswitches uit de 6300- en 6400-reeks van Aruba hebben een drastisch ingekorte levensduur na de uitrol van een patch met foutieve code. Dat ontdekte Aruba, dat intussen een nieuwe patch heeft voorzien. Het probleem zit in firmware versie 10.04.3030 of ouder.

Flash-degradatie

De code van de firmware gaat erg enthousiast om met de beschikbare opslag in de switches en schrijft veel te frequent data weg. De switches hebben flash-geheugen aan boord waarop bestanden staan die de functionaliteit van de hardware ondersteunen. Net zoals alle eMMC’s of SSD’s heeft het flash-geheugen in de Aruba-switches een beperkte levensduur. Je kan de flash-cellen maar een beperkt aantal keer herschrijven voor ze degraderen.

Alle flash-hardware heeft dat probleem. In principe worden drives gebouwd met mitigerende technieken zodat er een realistische lange levensduur hebben. Het uithoudingsvermogen van een SSD is één van de belangrijkste verschillen tussen een consumentenvariant en een professionele drive voor in datacenters. De flash-opslag in de switches moet in theorie niet zo robuust zijn, aangezien die niet frequent herschreven wordt.

Firmwarebug

Tenzij er dus een bug in de firmware zit. Die zorgt ervoor dat de cellen veel sneller degraderen zodat ze op een bepaald moment hun data niet meer kunnen vasthouden. Op dat moment stopt de switch met werken. Een update naar firmwareversie 10.05.0021 is essentieel. Hoe langer je wacht, hoe meer de opslag degradeert en hoe groter de kans dat de switch vroegtijdig naar het hiernamaals vertrekt. De nieuwe versies vind je hier.

Het is onduidelijk of het probleem exclusief betrekking heeft op de 6300- en 6400-switches. Ook exemplaren uit andere reeksen zoals 6200, 8320 en 8325 zijn volgens The Register getroffen. Heb je dergelijke hardware van Aruba in huis, kijk dan zeker uit naar de nieuwste firmwareversies.

Geschiedenis van SSD-problemen

Het opslagprobleem is best pijnlijk wanneer je beseft dat Aruba een onderdeel is van HPE. HPE heeft het afgelopen jaar wel meer problemen gehad met firmware die SSD’s stuk maakt. Eerder dit jaar waarschuwde het bedrijf nog voor een bug in SAS-SSD’s die te toestellen in bakstenen veranderde na 40.000 uur werktijd. Eind vorig jaar dan werd een andere batch van SSD’s door een gelijkaardig probleem getroffen. Hoewel de bug die de switches van Aruba degradeert fundamenteel anders lijkt, zijn er overeenkomsten. Dat firmware grote gevolgen kan hebben voor de levensduur van een SSD, is een les die HPE zo langzamerhand wel mag leren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home