AMD verleidt kleinere cloudproviders met AI-chips

AMD

AMD zou stilaan tractie winnen met de verkoop van zijn AI-chips en FPGA’s. Volgens geruchten zal Oracle de Instinct MI300X omarmen en kijkt IBM gretig naar chips van het voormalige Xilinx.

Oracle zou in zijn Oracle Cloud Infrastructure (OCI) instances willen aanbieden met de AMD Instinct MI300X-accelerators. De MI300X is een rechtstreekse concurrent voor de Nvidia Hopper H100 en heeft 192 GB aan HBM3-geheugen aan boord. Verwar de chip niet met z’n broertje: de Instinct MI300A-APU die extra Zen-rekenkernen aan boord heeft. Oracle kiest voor de klassiekere accelerator.

Het contract tussen AMD en Oracle is goed nieuws voor die eerste. AMD is er immers niet in geslaagd om echt te kapitaliseren op de opkomst van AI wanneer je vergelijkt met Nvidia. Een overeenkomst met de snelgroeiende OCI is een stap in de goede richting. Let wel: de informatie is afkomstig van geruchten.

lees ook

FPGA: boetseerbare wonderchip voor AI, IoT en machine learning

IBM volgt

Diezelfde geruchten zien IBM de stap naar AMD zetten. IBM aast echter niet op de kant en klare accelerator, maar heeft z’n zinnen gezet op de NR1 AI-chip van NeuReality, die voor een stuk bestaat uit FPGA-onderdelen ontwikkeld door AMD als gevolg van de eerdere overname van Xilinx.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home