AMD verklapt de toekomst van Epyc en Zen: EUV en DDR5

AMD verklapt wat we mogen verwachten voor de derde en vierde generatie van de Epyc-serverchips. Een efficiëntieverhoging staat eerst op het programma, gevolgd door een stevige vernieuwing van de architectuur met toevoeging van nieuwe functies.

AMD’s Epyc-serverchips winnen aan populariteit in serverland. De uitstekende prestaties gekoppeld aan een lagere kost dan Intels equivalente cpu’s zorgden er de laatste jaren voor dat zowat iedere grote cloudprovider een aanbod met Epyc in het portfolio heeft, terwijl hardwareboeren hun servers voor on premises-toepassingen ook met Epyc-smaakje op de markt brengen. Intel blijft absolute kampioen in termen van marktaandeel, maar AMD ontpopte zich tot volwaardige concurrent.

Zen 3 Milan

Stilstaan is achteruitgaan, dus het hoeft niet te verbazen dat AMD volop werkt aan de opvolgers van de Zen 2-architectuur die aan de basis ligt van Epyc Rome en de nieuwste Ryzen-chips. Zen 2 ‘Rome’ wordt opgevolgd door Zen 3 ‘Milan’. De Milan-architectuur is gebouwd voor TSMC’s 7 nm+-proces. De plus wil in deze vooral zeggen dat TSMC EUV introduceert in zijn fabrieken. Het eindproduct moet een iets kleinere node zijn dan het huidige 7 nm-proces. In theorie moet de node net superieur zijn aan Intels huidige 10 nm-procedé, al is de kans groot dat team blauw het komende jaar ook nog innoveert.

Milan moet dankzij het nieuwe bakproces in ieder geval meer prestaties voor een kleiner stroombudget bieden. Verder kijken we naar een niet al te grote stap vergeleken met de huidige architectuur. 64 cores en 128 threads zou het maximum blijven. Ondersteuning voor DDR4 en PCIe 4 spreekt verder voor zich. Zen 3 kan zo socket-compatibiliteit behouden. De Epyc Milan-chips zullen met andere woorden compatibel zijn met de SP3-socket.

Zen 4 Genoa

In 2021 zal AMD de kaarten wel door elkaar schudden. Zen 4 ‘Genoa’ belooft heel wat architecturale upgrades met zich mee te brengen. AMD bevestigt niets, maar we gaan er vanuit dat DDR5 en PCIe 5-compatibiliteit tegen dan zit ingebakken. Sneller geheugen en een verdubbeling van de PCIe-bandbreedte is zeker in servers een aantrekkelijk gegeven. De vernieuwing komt wel met een kleine kost: Epyc 4 verliest socket-compatibiliteit. SP5 wordt de socket van dienst. Over Ryzen verklapt AMD nog niets, maar de kans bestaat dat ook de desktopchips van de fabrikant tegen 2021 naar een nieuwe socket verhuizen.

AMD kijkt opnieuw naar TSMC voor de fabricage van Zen 4-gebaseerde chips. Voor welk bakproces Genoa uiteindelijk wordt ontwikkeld, is niet duidelijk. In principe gaat het om de opvolger van 7 nm EUV, dus kijken we naar 6 nm of zelfs 5 nm. Die nodeverkleining zal opnieuw voor een hogere efficiëntie zorgen. Hoe Intel daarop gaat antwoorden, is koffiedik kijken. Er vanuit gaande dat de trage ontwikkeling van 10 nm een eenmalige mislukking was, kan je er vanop aan dat de blauwen tegen 2021 hun eigen antwoord op Genoa hebben klaarstaan.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home