AMD Ryzen-processoren krijgen vanaf volgend jaar een nieuwe naam

amd ryzen chip

AMD stapt over op een nieuw naamschema voor zijn Ryzen-laptopprocessoren. Elk cijfertje krijgt een unieke betekenis.

De reden die AMD geeft voor de naamsverandering is verrassend simpel: de opties die het huidige naamschema bood waren stilaan uitgeput. Ook wil AMD zijn processorreeksen duidelijker van elkaar onderscheiden, door onder meer ook de architectuur te benoemen in de naam. De nieuwe naamgeving is van toepassing op alle Ryzen-processoren voor laptops die vanaf 2023 op de markt verschijnen.

lees ook

AMD introduceert Zen 4 en Ryzen 7000 voor de desktop

Op het eerste zicht lijkt er niet veel veranderd. De modelnaam van een processor telt nog steeds vier cijfers en een letter aan het einde, maar de betekenis van de tekens verandert. Concreet staat elk tekentje nu voor een specificatie van de processor. AMD is ervan overtuigd dat ze met hun nieuwe nummering weer voor vijf jaar gebeiteld zitten.

Een fictief voorbeeld

Stel dat AMD in 2023 een laptopprocessor genaamd Ryzen 5 7640U zou lanceren. De naam betekent dan het volgende.

  • 7: het eerste cijfers duidt aan in welk jaar de processor gelanceerd is. Alle processoren van 2023 zullen beginnen met een 7, die van 2024 met een 8 en die van 2025 met een 9.
  • 6: het tweede getal geeft een indicatie van de prestaties op een schaal van 1 tot 9. Hoe hoger dit getal, hoe krachtiger de processor.
  • 4: de opvallendste vernieuwing in de naamgeving. Het derde cijfer duidt voortaan op de onderliggende Zen-architectuur, gaande van de eerste generatie tot de nog te lanceren Zen 5. Het getal 4 staat hier dus voor Zen 4.
  • 0: een tweede prestatie-indicator. Het getal 0 verwijst naar een low-end processor, een high-end processor krijgt waarde 5.
  • U: het achtervoegsel blijft staan voor de tdp van de processor. Een processor met suffic U heeft een tdp tussen 18 en 25 W, de hoogste waarde HX+ staat voor een tdp van meer dan 55 W.
amd ryzen namen
Image Credit: AMD

AMD wil in 2023 de aanval op Intel verderzetten. De nieuwe naamgeving gaat voor alle duidelijkheid niet in voor de desktopprocessoren van AMD.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home