AMD Radeon Instinct MI60 daagt Nvidia uit op de AI- en HPC-markt

AMD Radeon Instinct MI60

Nvidia zwaait de plak binnen de lucratieve AI- en HPC-markt, maar AMD wil nu ook een deel van de koek. De AMD Radeon Instinct MI60 gaat de rechtstreekse concurrentie aan met de Tesla V100 en kan pronken met 1 TB/s aan geheugenbandbreedte.

AMD heeft de afgelopen jaren klappen gekregen in de gpu-markt. Binnen de consumentenmarkt moet het Nvidia voor zich uit laten en krijgt het klappen met de dalende interesse van het mijnen van cryptomunten. Binnen de bedrijfswereld is het ook al Nvidia wat de klok slaat, wat betekent dat AMD dringend wakker moet schieten.

Het resultaat daarvan is AMD Radeon Instinct MI60, een 7 nm-gpu gebaseerd op de Vega-architectuur en gericht op de artificiële intelligentie (AI)- en High Performance Computing (HPC)-markt. AMD rolt ineens de spierballen met zijn topproduct om te laten zien dat ze er zullen staan in 2019.

Prestaties

De nieuwe Radeon Instinct MI60 krijgt PCIe 4.0 voor extra bandbreedte en biedt 1,25x meer prestaties binnen hetzelfde verbruik of 50 procent minder verbruik aan 14 nm-prestaties. De 25 procent winst ligt binnen de verwachtingen door de overstap van 14 nm naar 7 nm. Het dramatisch lagere verbruik bij lagere snelheden is ook normaal: gpu’s durven extreem veel meer te verbruiken wanneer ze over hun ‘sweet spot’ worden geduwd.

Het is tevens ook de allereerste GPU die gebruik maakt van Infinity Fabric over de PCIe bus. In totaal zitten er 13,2 miljard transistors in een 331mm²-pakket. De originele Vega-kaart had 12,5 miljard transistors op 486 mm².

De AMD Radeon Instinct MI60 krijgt 32 GB HBM2 aan boord, goed voor een gigantische bandbreedte van 1 TB/s. Dat is meer dan de Nvidia Tesla V100 die 900 GB/s haalt. De Radeon Instinct MI60 is goed voor 7,4 teraflops aan FP64 performance.

Benchmarks

Een presentatie over gpu’s gaat altijd gepaard met benchmarks om aan te tonen dat ze de snelste zijn. Neem deze resultaten daarom met een korrel zout, maar AMD claimt dat de Radeon MI60 gelijkaardig presteert aan de Tesla V100 in de SGEMM- en DGEMM-benchmarks. Vergeleken met de AMD Instinct Radeon MI25 van vorig jaar is de sprong voorwaarts gigantisch (8,8x sneller in DGEMM).


Lees dit: Huawei opent aanval op Nvidia met full-stack AI-portfolio


AMD mikt met de Radeon Instinct MI60 agressief op de high-end markt, maar daarom is succes nog niet gegarandeerd. Nvidia domineert de markt en biedt bovendien een uitgebreide software ontwikkelkit (CUDA) om het maximale eruit te halen. AMD is nu de eerste met PCIe 4.0 en 7 nm binnen de servermarkt, softwarecompatibiliteit wordt nog het allerbelangrijkste. Daarover bleef het volgens Extremetech opvallend stil tijdens de aankondiging. Bovendien komt ook Huawei begin 2019 met een AI-chip op de markt met veelbelovende prestaties.

AMD stelt tegelijk ook de Radeon Instinct MI50 voor, de kleinere broer van de Radeon Instinct MI60 met 16 GB HBM2 en 6,7 teraflops aan FP64 performance. Beide kaarten zijn vanaf eind 2018 beschikbaar.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home