AMD Epyc Rome bevriest na 1.044 dagen zonder herstart

AMD’s tweede generatie van Epyc-processors blijft na een tijd hangen. Wie er in slaagt een server met de chip bijna drie jaar niet opnieuw op te starten, komt in aanraking met het probleem.

AMD heeft een nieuwe bug ontdekt in zijn Epyc 7002 Rome-processors. Onder die noemer leven de datacenterchips van de tweede generatie van AMD. Wie op de Epyc-chips vertrouwt en niet van heropstarten houdt, kan daar na bijna drie jaar toe gedwongen worden. AMD laat weten dat kernen op een chip na ongeveer 1.044 dagen uptime geconfronteerd worden met een bug waardoor ze bevriezen.

De bug is het gevolg van een kern die niet uit de CC6-slaapstand kan ontwaken na de 1.044 dagen. Wanneer het probleem zich exact voordoet, hangt van individuele configuraties af. Doet de bug zich voor, dan moet je de processor resetten.

Geen oplossing gepland

AMD is niet van plan om het probleem op te lossen. Vermoedelijk is een fix via firmware de moeite niet waard, of heeft die meer nadelen dan voordelen. Bovendien treft de bug niet al te veel gebruikers en is de oplossing simpel. Wie zijn servers voor de 1.000 heropstart, heeft sowieso al niets te vrezen. Een alternatief is om de CC6-slaapstand uit te schakelen.

Hier en daar zullen gebruikers wel vloeken. Er bestaan immers verschillende (niche)-scenario’s waarbij kritieke servers verwacht worden om zonder heropstarten jarenlang door te werken. Zeker bij Linux-servers is dat een optie, aangezien je die in principe live kan patchen. De bug heeft specifiek te maken met de Epyc Rome-chips. AMD’s nieuwste generatie lijkt niet getroffen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home