‘AMD Epyc is sneller dan Nvidia Grace Superchip’

AMD stelt dat zijn Epyc-processors sneller zijn dan de Nvidia Grace Superchip. De testresultaten van AMD zelf tonen een duidelijke achterstand voor de datacenter-CPU van Nvidia.

AMD stelt de ARM-architectuur voor datacenterprocessors aan de taak door zijn eigen Epyc-processors in verschillende workloads te testen tegen een ARM-uitdager. Daarvoor kiest de CPU-specialist de Grace CPU Superchip van Nvidia. Die chip is een variant op het Grace Hopper-design dat CPU en GPU-combineert. De CPU-superchip heeft geen GPU-component en is opgebouwd uit 144 Arm Neoverse V2-kernen.

Nvidia positioneert de processor inderdaad als een concurrent voor klassieke x86-CPU’s. De processor zou uitermate geschikt zijn voor workloads zoals data analytics, cloud en HPC. Het Neoverse-design van Arm is bovendien een populaire bouwsteen voor ARM-gebaseerde server-CPU’s, en vormt ook de basis van bijvoorbeeld de Graviton-chips van AWS.

Sneller en efficiënter

AMD zet twee dual socket-configuraties met respectievelijk AMD Epyc 9754 (128 kernen) en Epyc 9654 (96 kernen) tegenover de Grace CPU Superchip (144 kernen). Het bedrijf voert zelf tests uit via kwalitatieve benchmarks zoals SPECpower, maar kiest wel in welke workloads het de chips tegenover elkaar zet.

De x86-processors van AMD presteren over het algemeen minstens twee keer zo goed dan de Nvidia Grace CPU Superchip in algemene server-workloads. De prestaties per watt volgen die trend: AMD’s processors zijn niet alleen sneller maar ook efficiënter.

De resultaten tonen aan dat de x86-architectuur vandaag nog heel relevant is, maar zijn toch ook een beetje misleidend. Nvidia bouwt zijn chips niet om te concurreren in klassieke workloads. De focus ligt vooral op systemen die ingezet worden in een analytics- en AI-context, en dan liefst nog in combinatie met GPU-accelerators van Nvidia zelf. Over de prestaties van de Superchip in die context, zegt de vergelijking van AMD niets.

Onafhankelijke spelers zoals AWS lieten eerder al weten dat hun ARM-chips voor verschillende populaire workloads wel degelijk efficiënter zijn dan x86. AMD verwijst bovendien naar de bredere compatibiliteit van x86 en de complexiteit om applicaties te converteren naar ARM, maar ook dat valt in de juiste context met cloud native-workloads wel mee. Het hele verhaal is dus genuanceerder dan AMD in zijn blog laat uitschijnen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home